Back to archive
exhibition
Sergei Balenok: Grafike
22. 12. 2016 - 27. 01. 2017
Galerija Ravne

Odprtje v četrtek, 22. decembra, ob 17.00
Kustos : Jernej Kožar
Sergej Balenok se je rodil leta 1954 v Lvovu v Ukrajini. Danes pa živi in dela v Minsku v Belorusiji. Ustvarja v klasični grafični tehniki jedkanice, ki je pri nas dosegla enega svojih vrhuncev v delih nedavno preminulega Bogdana Borčića. Na razstavi v Galeriji Ravne se bo predstavil z 49 jedkanicami, ki bodo ponudile retrospektiven vpogled v njegovo ustvarjanje.
Motivni svet Sergeja Balenoka obsega ribe, ki visijo v zraku, nasedle ladje, zapuščene ulice, posušena drevesa in prazne kavarne. Vse to je postavljeno na ozadje z nizkim horizontom, tako značilnim za te kraje. Vzdušje in prikazni na grafikah spominjajo na Vrt naslad Hieronimusa Boscha. Pomemben element teh grafik je naslov, preko katerega nas umetnik uvede v njegov svet asociacij in metafor. S tega vidika so te grafika zelo pripovedne, v njih pa je moč zaznati vpliv nadrealizma.
Razstava je plod sodelovanja med Ravnami in Minskom, kjer je aprila letos v Muzeju beloruske filmske zgodovine razstavljal Stojan Brezočnik. Lansko leto pa je v Galeriji Ravne na razstavi Ure skupaj s Kajo Brezočnik razstavljal fotografije Viktor Senkov.

Skip to content