Back to archive
exhibition
Tomaž Furlan: Avantgarda je empatija | v Galeriji RAUM AU
23. 05. 2024 - 26. 05. 2024

V sodelovanju z Galerijo RAUM AU vas v četrtek, 23. maja 2024 ob 19.00 uri, vljudno vabimo na odprtje razstave Tomaž Furlan: Avantgarda je empatija, v galerijo raum AU (Partizanska pot 12, Slovenj Gradec). Razstava bo na ogled do 26. julija 2024 v običajnem odpiralnem času razstavišča.

 

Popotovanje po Arte Utile izvaja nevladna organizacija v javnem interesu raum AU v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti in Ministrstvom za kulturo RS. Raziskovalna rezidenca v ateljeju Pina Poggija je nov koncept za razumevanje idej in dela Pina Poggija. Namenjena je interdisciplinarnemu raziskovanju in preučevanju njegovega obsežnega in kompleksnega opusa. Prvo leto sta Arte Utile raziskovala umetnika Tadej Pogačar in Tobias Putrih, leto kasneje Vesna Bukovec in Ištvan Išt Huzjan. Letos pa popotovanje začenja kipar in intermedijski umetnik Tomaž Furlan.

Tomaž Furlan o raziskovanju arhiva Pina Poggija in njegove koristne umetnosti Arte Utile:
“Kaj pravzaprav pomeni avantgarda, je izhodiščno vprašanje moje postavitve v sklopu Popotovanja po Arte Utile. Zgodovinsko je jasno: avantgarde so gonilo družbenega napredka in platforme raziskovanja kolektivnih občutkov, tako estetskih kot političnih.
Pri razmisleku in formuliranju postavitve sem se osredotočil na pomembnost širokega razmisleka o družbenih reakcijah. Kakšna je vloga umetnosti in umetnika v procesih družbenega spreminjanja in ali je umetnina komunikacijsko sredstvo, kolektivna skupna točka ali le predmet poželenja.
Če smo vsi Beuysovi umetniki, potem med gledalcem in umetnikom ne more biti bariere. Njuna svetova sta en svet in interakcija je neizogibna. Avantgarda je empatija tako govori o razumevanju drugega, participaciji in potrebi po skupnem delu.”

Skip to content