Back to exhibitions and events
exhibition
Vojna
15. 12. 2017 - 18. 03. 2018
Galerija Slovenj Gradec

Otto Dix, Yael Bartana, Bogdan Borčić, Zoran Mušič, Lee Miller, Goran Bertok, Sandra Vitaljić, Reza Aramesh, Roberto Collia, Radenk Milak, Tone Kralj, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, France Mihelič, Nikolaj Omersa, Vito Globočnik, Vladimir Lakovič, Jože Tisnikar, Metod Frlic in XXXXi̶s̶m̶ TMC.

Odprtje razstave: 15. december 2017 ob 18:00

15. december 2017–18. marec 2018

Kustos: Marko Košan

V letošnjem letu Koroška galerija likovnih umetnosti praznuje šestdesetletnico, ki jo bomo ob koncu leta obeležili z osrednjim razstavnim projektom, mednarodno razstavo Vojna. Razstava predstavlja rdečo nit galerijskega programa, ki je bil v preteklih desetletjih z mednarodnimi razstavami pod pokroviteljstvom OZN posvečen promociji kulture miru, danes pa še vedno v veliki meri predstavlja angažirane umetniške prakse, ki se ukvarjajo z aktualno družbeno problematiko.

Razstava Vojna združuje in sooča dela mednarodno priznanih avtorjev, v katerih se na različne načine odražajo vojna in travmatske posledice vojnih spopadov. V središču razstave bomo v sodelovanju z IFO – Nemškim inštitutom za mednarodno sodelovanje in Goethejevim inštitutom iz Ljubljane prikazali 86 grafičnih del znamenitega nemškega ekspresionističnega mojstra Otta Dixa z naslovom »Der Krieg«. Ta dela bodo svojevrsten odmev in komentar našla še v animiranem 16-mm filmu z naslovom »Entartete Kunst lebt« izraelske umetnice Yael Bartana.

Poleg omenjenih pa bodo na ogled še grafična in slikarska dela Bogdana Borčića in Zorana Mušiča ter izbor fotografij svetovno znane fotografinje Lee Miller (v sodelovanju z Lee Miller fundacijo iz Londona). V medsebojnem dialogu sta tudi seriji dveh fotografskih mojstrov, ki sta v zadnjih letih pritegnila pozornost svetovne likovne javnosti, Gorana Bertoka, ki bo predstavil sugestivne portrete iz serije »Preživeli«, ter hrvaške fotografinje in profesorice na zagrebški Akademiji za dramsko umetnost Sandre Vitaljić z mednarodno odmevno serijo »Neplodna tla«. Sugestivne podobe s sodobnih bojišč in njihovo medijsko refleksijo, ki neusmiljeno polni obzorje našega vsakdanjega življenja, bosta z jasnim protivojnim sporočilom v svojih video instalacijah prikazala uveljavljeni angleški kipar in multimedijski umetnik Reza  Aramesh ter gvatemalski grafik ter video-umetnik Roberto Collia, medtem ko se poetični animirani video Radenka Milaka, s katerim se slednji še vedno predstavlja tudi na letošnjem likovnem bienalu v Benetkah, tenkočutno ozira k posledicam nedavne vojne v Bosni in Hercegovini.

V razstavo smo uvrstili tudi dela iz stalne likovne zbirke Muzeja za novejšo zgodovino Slovenije, ki so nastala med drugo svetovno vojno (Tone Kralj, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, France Mihelič, Nikolaj Omersa, Vito Globočnik, Vladimir Lakovič). Predstavitev zaokrožujejo dela Jožeta Tisnikarja iz domače zbirke KGLU, razkrivajo pa manj znano temo v njegovem slikarstvu, ki je povezana s slikarjevim travmatičnim osebnim doživetjem ob koncu druge svetovne vojne.

Razstava bo na ogled do 18. marca 2018.

V sodelovanju z:
Institut für Auslandsbeziehungen (ifa), Goethe-Institut Ljubljana, Lee Miler Fundation, Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Skip to content