Back to archive
exhibition
WELTALLENDE: August Walla in umetniki iz Gugginga
10. 05. 2013 - 30. 06. 2013
Galerija Slovenj Gradec

Pojem „Weltallende“ Augusta Walle ne označuje le izmišljenega sveta in posebne življenjske filozofije nenavadnega umetnika, temveč smo ga uporabili tudi za naslov razstave, ki je hkrati na ogled v Muzeju Wernerja Berga v Pliberku in v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. V čezmejnem razstavnem projektu so na Koroškem in v Sloveniji prvič na ogled številna izjemna dela umetnikov iz Gugginga, ki so bili leta 1990 odlikovani z nagrado Oskarja Kokoschke, danes pa so širom sveta znani kot klasični predstavniki t. i. Art Brut (nekonvencionalne likovne ustvarjalnosti, ki ni povezana z umetniško tradicijo). Slike, risbe in objekti Augusta Walle, Johanna Hauserja, Oswalda Tschirtnerja, Philippa Schöpkeja, Franza Kernbeisa, Güntherja Schützenhöferja in drugih pa niso na ogled le v posebnem muzeju v Guggingu blizu Klosterneuburga v Spodnji Avstriji, temveč so uvrščena v zbirke številnih pomembnih svetovnih muzejev od  Kunsthalle v Frankfurtu do muzeja Setagaya v Tokiju in ameriških muzejev umetnosti v Philadelphiji in Milwaukeeju, kjer obiskovalce navdušujejo njihova edinstvena in prvinska, nepopačena likovna dela. Ta umetnost odkriva temelje ustvarjalnega procesa, zato je zanimiva za umetnike in zbiralce, a tudi za najširšo publiko.

Umetnike iz Gugginga so pogosto predstavljali z oznako „obstranska umetnost“ (Outsider-Art). Posebnež v avstrijski umetnosti 20. stoletja je bil tudi Werner Berg. Pod naslovom „V umetniški omami“ zato s kabinetno razstavo letos predstavljamo osupljive in doslej povsem neznane skice Wernerja Berga, ki so nastale pod vplivom alkohola. V iskanju popolne spontanosti pri dojemanju resničnosti se je posluževal tudi najbolj grotesknih načinov, s katerimi so se blodnjavo pretirane podobe obrazov oseb iz njegovega podeželskega okolja spreminjale v grozeče vizije.

Koroška galerija likovnih umetnosti, Glavni trg 24, 2380 Slovenj Gradec
Razstava na ogled od 10. maja do 30. junija 2013   

Muzej Wernerja Berga Pliberk / Bleiburg, 10. Oktober-Platz 4, A-9150 Bleiburg
Razstava na ogled od 11. maja do 10. novembra 2013, od torka do nedelje od 9. do 18. Ure, ob ponedeljkih zaprto, tel  +43 4235 2110-27, www.wernerberg.museum

Muzej Wernerja Berga postaja vse bolj privlačna točka za ljubitelje umetnosti iz vse Evrope. Poleg občasnih razstav lahko v stalni postavitvi občudujemo več kot 150 oljnih slik, lesorezov in risb leta 1904 v Elberfeldu blizu Wuppertala v Nemčiji rojenega umetnika, ki se je leta 1931 naselil na posestvu Rutarhof na Spodnjem Koroškem ter tamkaj skupaj z družino živel in ustvarjal do smrti leta 1981. Njegovo slikarsko delo je edinstven dokument izbrane domovine južne Koroške.
Območje muzeja s parkom skulptur je leta 2013 v znamenju širom sveta priznanih kiparskih del v lesu Johanna Feilacherja (roj. 1954).

Skip to content