Back to archive
exhibition
Življenje in delo Ervina Kralja
02. 04. 2015 - 12. 04. 2015
Galerija Slovenj Gradec

Ervin Kralj (1939, Slovenj Gradec), slikar in likovni pedagog. V Slovenj Gradcu je končal ljudsko šolo in nižjo gimnazijo, nato je obiskoval šolo za umetno obrt v Ljubljani. Po opravljeni diplomi se je zaposlil kot načrtovalec v pohištveni industriji v Mariboru. Leta 1962 je postal učitelj za likovni pouk na Osnovni šoli Toneta Čufarja. Po letu službovanja se je vpisal na redni študij likovnega pouka na Pedagoški akademiji v Mariboru (1963), po diplomi pa je poučeval na več osnovnih šolah, nato pa se je vrnil na svoje prvo delovno mesto, kjer je bil nazadnje do upokojitve ravnatelj.
Vodil je likovno šolo KLD Ravne na Koroškem, likovni tečaj KUD Angel Besednjak in KUD Pošta. Je tudi eden najbolj zaslužnih za to, da je občina Ruše dobila svojo likovno galerijo – muzej. Bil je tudi med soustanovitelji Ruškega likovnega kroga, ki deluje od leta 1969. Več kot petnajst let je bil predsednik Odbora za likovno dejavnost pri ZKO Maribor in strokovni sodelavec Območne enote Zavoda RS za šolstvo v Mariboru. Kot ravnatelj je bil pobudnik in mentor otroške kiparske delavnice Forma Viva na osnovnih šolah nekdanje Občine Maribor – Pobrežje. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije, že osemnajst let tudi predsednik omenjenega društva in 18 let predsednik Društva Ex libris Slovenije. Slednje je leta 2000, ob njegovi 60. obletnici, izdalo katalog »Ervin Kralj – Ekslibrisi«.
Svoja umetniška dela je samostojno in skupinsko razstavljal v mnogih galerijah in razstaviščih po Sloveniji in tujini. Z dvanajstimi risbami s kredo je sodeloval na jubilejni razstavi ob 750-letnici mesta Maribor ter na natečaju za izdelavo ekslibrisov slovenskih knjižnic in knjižničarjev v Škofji Loki, kjer je bil tudi nagrajen.
Ervin Kralj se poleg risanja in slikanja ukvarja tudi s filmom. Za svoje kratke dokumentarne in potopisne filme je prejel mnoge medalje in priznanja. Leta 1989 je bil tudi med soustanovitelji mariborskega Filmskega in video kluba.
Leta 2013 je prejel srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Skip to content