KGLU gostuje z izbranimi deli iz stalne zbirke

3. februar 2017 ob 19.00: otvoritev razstave Jože Tisnikar: Poslednja srečanja, v Galeriji Kvartirna hiša v Celju.

V letu 2017 KGLU sledi začrtani promociji del stalne galerijske zbirke ter programu izmenjave zbirk med slovenskimi galerijami in muzeji.

Poleg del Štefana Planinca iz zbirke KGLU, ki so od 11. januarja do 25. marca 2017 na ogled v Bežigrajski galeriji v Ljubljani, v letošnjem letu nadaljujemo s predstavitvijo zbirke del Jožeta Tisnikarja.

V Galeriji Kvartirna hiša v Celju je od  3. februarja na ogled samostojna razstava Tisnikarjevih del z naslovom »Poslednja srečanja«, kjer je predstavljen izbor njegovih del iz zbirke KGLU, od 23. marca pa bo zbirka »Hommage Tisnikarju«, v kateri so v spomin na slikarja združena dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike, ki jim je skupno poglabljanje v minljivost človekovega bivanja, na ogled v Galeriji Murska Sobota.
Tisnikarjeva dela ostajajo enako vznemirljiva in aktualna, kot so bila ob nastanku, saj povzdigujejo posamične dogodke iz človeškega življenja v univerzalne simbole človekove eksistence. Samosvoja likovna zgodba korenini v posebnih življenjskih okoliščinah, ki jih je zaznamovalo bolnišnično okolje. Tam je Tisnikar večino svojega življenja delal v travmatičnem okolju prosekture, kar je opredelilo njegov motivni svet ter določilo ustvarjalni izraz. Večni krogotok življenja in smrti je slikar znova in znova upodabljal v svojevrstno izoblikovanem ustvarjalnem izrazu ekspresivne figuralike. Njegova dela, porojena iz osebne, pretresljive izkušnje vsakodnevnega srečevanja s smrtjo, z nepojmljivo izpovedno močjo slehernika soočajo z minljivostjo lastnega bivanja. Soočenje s tesnobnim vzdušjem Tisnikarjevih podob tako vsakič znova vznemirja in vzbuja zavest o krhkosti tuzemskega bivanja.

Skip to content