Koncertni večer v KGLU

20. 2. 2018, ob 18.00

KGLU prireja koncertni večer ob mednarodni razstavi Vojna in se s tem pridružuje dogodkom ob obletnici smrti Huga Wolfa.

Godalni kvartet Accademia bo izvajal dela Mikisa Theodorakisa, Samuela Barberja in Dmitrija Šostakoviča.

Koncert je nastal v sodelovanju s Hišo kulture Celje pod pokroviteljstvom Nemškega veleposlaništva Ljubljana. Vstopnine ni.

Program:

Mikis Theodorakis: Godalni kvartet st. 2, Pokopalisce

Samuel Barber: Godalni kvartet v h-molu, op.11
– Molto allegro e appassionato
– Molto adagio
– Molto allegro (come prima)

Dmitrij Šostakovič: Godalni kvartet st. 8 v c-molu, op.110
– Largo
– Allegro Molto
– Allegretto
– Largo
– Largo

Kvartet Accademia so leta 2009 ustanovili – takrat študentje profesorja komorne igre Tomaža Lorenza, danes pa vodilni slovenski komorni poustvarjalci – violinistki Mojca Fortin in Beti Bratina, violistka Gea Pantner Volfand in violončelist Zoran Bičanin. Poleg dela s svojim mentorjem so se izpopolnjevali še pri Triu di Parma, Ani Chumachenko, Nori Chastain, Wen-Sinn Yangu ter članih slovitega Carmina kvarteta, pri katerih nadaljujejo magistrski študij komorne igre na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Uspešno se udeležujejo tekmovanj – bili so finalisti tekmovanja Amici della Musica, polfinalisti tekmovanja na Festivalu Bled ter zmagovalci (2015) in tretjenagrajenci na tekmovanju Primoža Ramovša (2012) – ter krstno izvajajo dela slovenskih skladateljev (med pomembnejša uvrščajo Kvartet št. 1 Blaža Puciharja in Da pliši pliši čarni kus Marijana Mlakarja). Hitro so se uveljavili na najprestižnejših odrih v regiji in redno koncertirajo po Sloveniji, Srbiji, Italiji, Švici, na Hrvaškem ter Madžarskem. Nastopili so v ciklu Jesenske serenade, dvakrat v koncertnem ciklu GM Oder, gostili pa so jih tudi Festival Bled, Echos Festival, Festival Lent in drugi. Na Norveškem so sodelovali pri krstni izvedbi komorne opere Heksehammeren Ragnarja Rassmusena, v Italiji s Fundacijo Santa Cecilia, ob počastitvi poljskega predsedovanja Evropski uniji pa so zaigrali tudi z znanim jazz saksofonistom Grzechem Piotrowskim. Marca so v abonmaju Veličastnih 7 Cankarjevega doma z newyorško plesno skupino Bill T. Jones/ Arnie Zane Dance Company v Gallusovi dvorani z velikim uspehom izvedli dela Schuberta in Ravela. Za svoje umetniško delovanje so prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

Laibach_slow_o_c

Skip to content