Kulturni praznik v KGLU

V  KGLU vas vabimo na odprtje razstave Štefana Marflaka v Galerijo Ravne ter na  Prešernovanje v Galerijo Slovenj Gradec: Večer družbenokritične literature z gibanjem Radmance.

Z veseljem tudi obveščamo, da je letošnji prejemnik Bernekerjeve nagrade likovni pedagog in grafik Franc Berhtold. Pregledna razstava njegovih del je na ogled v KGLU.

Odprtje razstave Štefana Marflaka: Slika kot koeksistenca bivanja
Torek,  7. 1. 2016, od 17.00 – 19.00

Galerija Ravne
V delih Štefana Marflaka naletimo na izrazit vpliv industrijskega okolja, umeščenega med hribe neokrnjene narave. Tokrat se umetnik predstavlja s ciklusom, ki ga je naslikal prav za to razstavo, v svojih delih pa dosega zavidljivo odpoved vidnemu in prepoznavnemu. V slikah se vrača v izhodišča modernističnega abstraktnega ekspresionizma, kar je v tem zgodovinskem trenutku v slikarstvu izjemno redko. Na slikah se slikar odpove vsaki iluziji in trči ob čisti realizem, kot ga je v začetku dvajsetega stoletja razumel Kazimir Malevič in za njim v sredini stoletja še Cy Twobly.
Kustos razstave: Jernej Kožar (051 310 912)
Mediji: Maša Špiler (040 691 633)

 
Prešernovanje v KGLU: Večer družbenokritične literature
Sreda, 8.1. 2016, ob 18.00

Galerija Slovenj Gradec
Ko svet pretresajo velike geopolitične spremembe, pustošenje kapitalizma ter vedno večje socialne razlike, ko ob neznosnih podobah vojne in njenih žrtvah obnemimo, umetnost spregovori. V KGLU bomo v sodelovanju z gibanjem Radmance ob glasbeni spremljavi Andreja Ofaka prebirali in brskali po družbenokritičnih literarnih besedilih, ki odkrivajo boleča mesta družbe odpirajo vprašanja, spodbujajo k razmisleku in si prizadevajo za spremembe izven literarne stvarnosti.
Dogodku se pridružujejo tudi koroški umetniki, ki so strnili svoje misli o pomenu literarture in umetnosti nasploh ter njenih možnostih za spremembe na bolje. Zbrane misli boste v prihodnjih dneh lahko prebirali na naši strani.

Skip to content