Odprtje mednarodne rastave Podobe pokrajine v Budyšinu v Nemčiji

Mednarodna razstava Podobe pokrajine je nastala v sodelovanju Koroške galerije likovnih umetnosti, Muzeja Lužiških Srbov, Budyšin in Muzeja moderne umetnosti Koroške, Celovec.

Razstava, ki se osredotoča na obravnavo pokrajine kot družbenega, ekonomskega in kulturnega konstrukta, bo do leta 2020 postavljena na ogled na štirih lokacijah – prvič že to nedeljo, 26. 5. 2019, v Muzeju Lužiških Srbov v Budyšinu z odprtjem ob 15. uri.
Uporaba in izraba pokrajine za bivalni prostor in transport ter njena industrializacija vplivajo tudi na družbene elemente, njeno izkoriščanje pa lahko povzroča izginjanje določenih kultur. Večpomenskost naslova projekta Podobe pokrajine je namerna in tako sproža različna razumevanja in interpretacije, vsebinsko pa izvira iz kritičnega razmisleka o zgodovinski in dejanski poziciji etničnih manjšin na področjih, kot je pokrajina Koroške in Lužice, pokrajine v Nemčiji, kjer živi manjšina Lužiških Srbov.
 
Avtorji iz Slovenije: Nika Autor, Jošt Franko, IRWIN, Marko Peljhan; avtorji iz Avstrije: Zorka L-Weiss, Melitta Moschik, Karl Vouk, Marko Lipuš; avtorji iz Nemčije: Iris Brankatschk, Hella Stoletzki, Fauke Rahr, Michael Kruscha.
 
Trajanje razstave: 26. 5.–25. 8. 2019 Muzej Lužiških Srbov, Budyšin; 4. 10..–8. 12. 2019 KGLU, Slovenj Gradec, 23. 1.–12. 4. 2020 MMKK, Celovec; 6. 6.–13. 9. 2020 Serbski muzej, Cottbus.
Podrobnosti o odprtjih razstav v KGLU, MMK in Serbskem muzeju, bodo javljene naknadno.

* avtor naslovne fotografije je Jošt Franko.

Skip to content