POSLOVIL SE JE SLIKAR IN VIZIONAR KAREL PEČKO

Karel Pečko (29. 9. 1920 – 2. 5. 2016)
akademski slikar, častni občan Slovenj Gradca, umetnik, pedagog in vsestranski kulturni delavec

Peko-naslovnica-majhna

Inge Morath, Portret Karla Pečka, 2003

V petdesetih letih intenzivnega in predanega javnega delovanja je akademski slikar Karel Pečko pokazal, da se umetnikovo poslanstvo ne odraža le v dosežkih intimnega ustvarjalnega zanosa, temveč z močjo karizmatične osebnosti tudi v poudarjeni družbeni vlogi, s katero ne le sooblikuje, temveč tudi narekuje način življenja skupnosti. V Slovenj Gradcu, mestu z žlahtno kulturno zgodovinsko preteklostjo, je z neomajno vero v moč poslanstva kulture ter s prirojenimi motivacijskimi in organizatorskimi sposobnostmi uresničil na videz nedosegljive ideale in »svoj« Umetnostni paviljon vpisal ne le na seznam najpomembnejših nacionalnih kulturnih institucij, temveč tudi v mednarodno obzorje. Z vrhunskimi mednarodnimi projekti je umetnost prepoznaval kot univerzalni jezik razvoja in napredka, v sintagmo »kultura miru« pa je vtkal jasno misel in trdno osebno prepričanje, da je umetnost eno izmed najučinkovitejših sredstev, s katerim lahko ljudje drug drugemu posredujemo najvišje ideale in najgloblja čustva za boljši svet.
 
Karel Pečko je bil »kulturniški diplomat«, izjemen pedagog, ki je v posvečeni svet likovnosti uvedel generacije mladih. Najbolj tenkočutne med njimi, kakršna sta bila Jože Tisnikar in Anton Repnik, je popeljal do vrhuncev slovenske moderne  likovne ustvarjalnosti. Slikar, ki je bil neskončno zaljubljen v mehkobo razloženih pobočij in starosvetno mogočnost Uršlje gore, zadnjega osamelega vrha v izteku gorskih verig ob meji z Avstrijo, ki se kot katedrala dviga nad živahnim središčem Mislinjske doline, je bil tudi uspešen galerist in kulturni manager že v časih, ko se nikomur v tej deželi še sanjalo ni, kaj naj bi to pomenilo. Njegova neprecenljiva zapuščina je neusahljiv navdih za nove pogumne načrte v prihodnosti.
 
Slovenjgradčani se bodo od ustanovitelja in dolgoletnega ravnatelja Koroške galerije likovnih umetnosti,

neumornega organizatorja, navdihovalca, svetovljana, častnega meščana in sanjača, ki je gradove, kakršne nekateri gradijo v oblakih,

postavil na trdne temelje v svojem mestu ob reki Mislinji, poslovili

v sredo, 4. maja 2016, ob 14. uri na žalni seji v veliki dvorani Koroške galerije likovnih umetnosti in

ob 16. uri na slovenjgraškem mestnem pokopališču v Starem trgu.  
 
Kolektiv KGLU

Žalna knjiga bo od torka, 3. maja, od 11. ure dalje, v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Svojci cvetje in sveče hvaležno odklanjajo v korist Fundacije Karla Pečka,  ki prispevke sprejema na transakcijskem računu:

SI56 6000 0000 0525 811.

Skip to content