Razstava Čas za zgodbe v Mariboru

Otvoritev v petek, 11. maja 2018 ob 18.00 v atriju Vetrinjskega doma v Mariboru.

 

Tema razstave je povezana z vsebino in izhodišči projekta, ki izpostavlja pomen poznavanja kulturne zgodovine različnih narodov in okolij, saj je ravno poznavanje prva skupna točka na poti k razumevanju drugih kultur, ki prihajajo v Evropo z migracijskimi tokovi, in občutenju solidarnosti z ljudmi. Povabljeni umetniki so reinterpretirali in tematizirali kulturno zgodovino in kulturne kontekste tako evropskega kot arabskega sveta. Izpostavljali so vprašanja v zvezi s postulati, kot so humanost, mir, vojna, dobro in slabo, ter hkrati preizpraševali vlogo posameznika in s tem tudi odgovornost posameznika do sočloveka.
Razstavljajo: Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jure Markota, Nika Autor (Nika Nika), Jalal Maghout in tandem ŠKART (Škart Prota).
Koroška galerija likovnih umetnosti je v okviru projekta zasnovala umetniške rezidence, ki so potekale septembra 2017 v Slovenj Gradcu in rezultat katerih je tudi razstava v javnem prostoru, z naslovom Čas za zgodbe. V času rezidence so povabljeni umetniki v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu v parih ali posamično izvajali delavnice za obiskovalce, na katerih so skozi dialog z udeleženci razvijali nove interpretacije tradicionalnih motivov v luči migrantske krize, hkrati pa so zasnovali dela, ki so bila oktobra 2017 na ogled na razstavi v javnem prostoru v Slovenj Gradcu.
Razstava Čas za zgodbe se v letu 2018 predstavlja v javnih prostorih vseh partnerskih mest: aprila in maja v Gradcu, zdaj v Mariboru, nato še v Berlinu in Zagrebu.
Skip to content