V maju praznuje KGLU 60 let!

Po odprtju državne razstave Kvadrat in krog, kocka in krogla v okviru Tedna ljubiteljske kulture bo mesec maj v KGLU v znamenju obeležitve 60-letnice ustanovitve naše galerije KGLU. Več o majskih dogodkih:

ODPRTJE RAZSTAVE KVADRAT IN KROG, KOCKA IN KROGLA
OSREDNJA PRIREDITEV OB TEDNU LJUBITELJSKE KULTURE
KOROŠKA GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI SLOVENJ GRADEC
Sobota, 13. maj, 2017
Osrednja slovesnost TLK bo potekala v Slovenj Gradcu, ki praznuje 750 let. Prireditev ob otvoritvi državne razstave KVADRAT in KROG bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec predstavila širok spekter likovnega dogajanja po vsej državi.

MEDNARODNI DAN MUZEJEV
DRUŽENJE OB 60-LETNICI KGLU IN JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI BREZ PRIPRAV (EX TEMPORE)
Četrtek, 18. maj, 2017, ob 18.00

KGLU v letu 2017 praznuje 60 let, pridružite se nam na brezplačnem vodstvu po Razstavi brez priprav, slike iz zbirke mednarodnega slikarskega Ex tempora Piran. Kustosinja razstave Majda Božeglav Japelj bo obiskovalce popeljala skozi izbor del avtorjev, ki so na omenjeni prireditvi sodelovali in prejemali nagrade. Po vodstvu vabljeni še na druženje ob kozarčku penine in jagodah.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bo do 28. maja na ogled RAZSTAVA BREZ PRIPRAV, slike iz zbirke mednarodnega slikarskega Ex tempora Piran, ki je del projekta Zbirke v gibanju. Med avtorji so tako tuji kot domači, že uveljavljeni, ustvarjalci, pa tudi taki, ki so bili ob prejetju nagrade šele na začetku svoje ustvarjalne poti in so širšo prepoznavnost dosegli kasneje (Cveto Marsič, Boris Jesih, Živko Marušič, Tomislav Brajnović, Vladimir Makuc, Gustav Gnamuš, Zdenko Huzjan, Boris Benčič, Franc Novinc, Boris Zaplatil, Bruno Paladin, Vladimir Makuc, Predrag Todorovič, Matej Košir, Uršula Berlot, Joni Zakonjšek, Tone Lapajne, Mauro Stipanov, Sergej Glinkov, Gani Llalloshi, Mauro Stipanov, Dušan Fišer, Kostja Gatnik, Kiar Meško, Valentin Oman, Dante Pisani, Boris Jesih, Herman Gvardjančič, Zmago Jeraj, Zvest Apollonio in drugi).  

Mednarodni slikarski Ex tempore Piran je odmeven razstavni dogodek, ki vse od leta 1966 vidno zaznamuje likovno življenje obmorskega kraja, pa tudi širše v slovenski Istri. Njeni snovalci – za idejnega pobudnika velja piranski ljubiteljski slikar Pavle Zamar-Zappa  – so pred petimi desetletji želeli organizirati manifestacijo, ki bo v poznih poletnih mesecih v turistična mesta ob morju vnesla umetniški utrip. Tako so organizirali slikarski dogodek, odprt za akademske slikarje  kakor tudi ljubiteljske ustvarjalce. Posebnost omenjene prireditve razkriva tudi njeno ime, beseda ex tempore namreč v latinščini ustreza prevodu »brez priprav«.
Foto (priponka) podnapis: Ex tempore Piran 1979    

MEDNARODNI DAN MUZEJEV
JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI DAVIDA HERZOGA LEITINGERJA IN EKO DELAVNICA
Četrtek, 18. maj, 2017, ob 13.00
18. maja praznujemo mednarodni muzejski dan, hkrati pa je to dan, ko bomo obeležili 60-letnico Koroške galerije likovnih umetnosti, zato bo v Galerij Ravne posebej pestro. Skozi ves dan bodo potekala brezplačna javna vodstva po aktualni razstavi Davida Herzoga Leitingerja Plovni objekt, spoznali boste lahko tudi avtorja razstave ter si iz odsluženega razstavnega promocijskega materiala izdelali reciklirano nakupovalno vrečko.

medn._muz._dan

Vabimo vas, da spremljate objave na naši Facebook strani, kjer lahko sledite mislim in anekdotam posameznikov, tako ali drugače povezanih z galerijo.

z_igro_do_dediine

Skip to content