< 2013 >
Dotik: risbe

Katalog razstave s skupnim imenom DOTIK, ki je združila pet ustvarjalcev, ki ustvarjajo v mediju risbe, katerih središče na razstavi so dela njihove profesorice Metke Krašovec. Njena dela se oddaljujejo in hkrati prekrivajo (dotikajo) z deli drugih štirih umetnikov, ki jim je bila profesorica, mentorica in tudi vzornica. V domačem in mednarodnem okolju uveljavljeni umetniki Saša Bezjak (1971), Andrej Brumen Čop (1967), Mitja Ficko (1973) in Petra Varl (1965) so namreč dovolj suvereni, da se ne bojijo dotikati profesoričinega nazora ter istočasno odstopati in zanikati to, kar je pri Krašovčevi posebnost in prepoznavna poetika. Vseh pet združuje poseben odnos do risbe, upodabljanje čustev, (neo)simbolistična poetika in sugestiven nagovor gledalca, ko se na najbolj elementaren način dotaknejo njegovih čustev.

Avtor besedila: Milena Zlatar
Izdala: Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec
Leto izdaje: 2013
Naklada: 600 izvodov
Cena: 5€

 

Prostori vidnega

Peter Hergold, Zoran Ogrinc, Luka Popič

Razstava Prostori vidnega je nastala v sodelovanju med Koroško galerijo likovnih umetnosti in Kunsthalle Feldbach v Avstriji, kjer so se s svojimi najnovejšimi deli predstavili slikarji Peter Hergold, Zoran Ogrinc in Luka Popič.

Koroški ustvarjalci so praviloma samotarski individualisti z omehčano dušo, a resnobno zamišljeni, njihova dela pa so prežeta z značilnim koroškim čustvom. Iz takšnih korenin čutno rase zasanjani, v bogato barvno teksturo odeti likovni svet Zorana Ogrinca. Za ustvarjanje Luke Popiča je značilno nenehno iskanje novih izraznih možnosti ter zavestno izogibanje motivom in načinom, ki bi ga lahko zapeljali v zaprti sistem vase zagledane slikarske manire. Prostori vidnega v podobah Petra Hergolda pa se poudarjeno spogledujejo z modernistično paradigmo optične preslikave sveta na dvodimenzionalno površino platna.
Ob tej priložnosti je Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec izdala spremljajoči katalog.

Avtor besedila: Marko Košan
Izdala: Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec
Leto izdaje: 2013
Naklada: 300 izvodov
Cena: katalog na voljo v knjižnici KGLU