Back to archive
exhibition
Bodi umetnik – mednarodna potujoča razstava “Igraj se z mano”
27. 03. 2018 - 01. 04. 2018
Galerija Slovenj Gradec

Odprtje razstave “Igraj se z mano” se seli iz Cankarjevega doma v Slovenj Gradec

Koroška galerija likovnih umetnosti med 27. marcem in 1. aprilom gosti odprtje Mednarodne potujoče razstave likovnega natečaja in kulturni dogodek »Igraj se z mano«, ki ga organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije. Namen projekta je omogočiti otrokom in odraslim s posebnimi potrebami vključevanje v širšo družbo ter obenem pomagati razbijati predsodke. Ljudje s posebnimi potrebami so še posebej ranljiva skupina, festival pa jim pomaga razviti potenciale in jim omogočiti prostor, kjer lahko pokažejo svoje vrline, zmožnosti, veščine in znanja, v katerih so dobri.
Na natečaju je sodelovalo več kot  367 šol, vrtcev, zavodov in varstveno delovnih centrov, s preko 5912 deli. Izbor likovnih del natečaja je temeljil na raznolikosti in izvirnosti motivov na temi »Igraj se z mano« in »Spoznavam svet«. Izbor del za razstavo, je opravila kustosinja pedagoginja Nina Popič iz Koroške galerije likovnih umetnosti, ki pravi, da so na risbicah, ki so prispele na natečaj, povedane mnoge zgodbe udeležencev  o njihovem pogledu na svet, njihovem dojemanju prijateljstva in družine. Glede na risbice se je izkazalo, da udeleženci natečaja veliko časa preživijo v naravi, saj na likovnih delih prevladujejo športni motivi, kot so igre z žogo, ples, kolesarjenje in sprehodi … Prisotne so tudi upodobitve tradicionalnih iger, kot je skakanje s kolebnico, skrivanje, človek ne jezi se … Najpogostejši motivi na temo »Spoznavam svet« pa so piramide, kip svobode, gondole in Eifflov stolp.
Odprtje dogodka Igraj se z mano je vsa leta do sedaj potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani, letos pa ga prvič gosti KGLU. To pa bo tudi velik organizacijski zalogaj, saj na dogodku pričakujemo preko 350 obiskovalcev, zavodov, šol in vrtcev. Med obiskovalci bo največ udeležencev natečaja, ki bodo ob enem tudi kustosi razstave, saj je zasnova razstave prilagojena temu, da sodelujoči skupaj postavijo razstavo in se družijo. Cilj natečaja in razstav je spodbujanje socialne integracije oz. inkluzije med otroci, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij.
Likovna dela bodo v KGLU na ogled do 1. aprila. Po odprtju razstave bodo dela potovala po različnih institucijah po celotni Sloveniji.

Skip to content