Back to archive
exhibition
STOJAN BREZOČNIK, IZGUBLJENO SRCE
08. 02. 2018 - 14. 04. 2018
Galerija Ravne

Galerija Ravne

8. februar–14. april 2018
Odprtje v četrtek, 8. februarja, ob 18. uri.

Stojan Brezočnik že leta ustvarja v tehniki suhe igle, pri kateri umetnik z ostrim pisalom riše po kovinski plošči, ki jo kasneje odtisne na papir. Za razliko od jedkanice, ki so jo umetniki v preteklosti pogosto uporabljali in katere eden največjih mojstrov pri nas je bil Bogdan Borčić, se plošča pri tehniki suhe igle ne jedka, sled pisala kislina ne poglobi, kar pomeni, da je pri suhi igli umetniku na voljo le nekaj odtisov, preden se matrica izrabi. Tehnika suhe igle je potemtakem blizu risbi, a se od nje vendar loči po tem, ker je to reproduktibilna tehnika ustvarjanja. A za razliko od danes vseprisotnih digitalnih tehnik reproduciranja je to povsem analogna tehnika, ki sega pred digitalne čase, preden so svetu zavladali procesorji, čipi in algoritmi.
Tako na grafikah kot na risbah nastopajo osamljene figure, potisnjene v neko postapokaliptično zimo. Giacomettijevsko razpotegnjene figure, ki sledijo el grecovemu in tudi za naše kraje tako prepoznavnemu gotskemu lepotnemu idealu, so ujete v belo praznino papirja. Stojan Brezočnik v teh delih ustvari intenziven kontrast proti zunanjemu svetu, kjer je impulzov, barv in vsega preveč, kjer je strah pred praznino očiten.
Razstava »Izgubljeno srce« pripoveduje o tem, kako smo ljudje v iskanju sreče v posvetnih dobrinah izgubili dušo in srce, pravi namen našega tuzemskega bivanja. Razstava je nostalgično oziranje nazaj, v čas pred digitalno dobo, ko je bil svet, vsaj z današnjega vidika, še nedotaknjen in vznemirljiv. Stojan Brezočnik se bo na razstavi »Izgubljeno srce« v Galeriji Ravne predstavil z večjimi grafikami in slikami ter več kot 300 risbami, nastalimi v zadnjem obdobju.

Stojan Brezočnik se je rodil leta 1954. Diplomiral je leta 1979 na Pedagoški akademiji Maribor. Leta 1981 se je iz Dravograda preselil na Ravne, kjer živi in dela še danes.

Oglejte si video “Stojan Brezočnik: Izgubljeno srce”


File attachments

  1. STOJAN BREZOČNIK
Skip to content