Back to archive
exhibition
Dušan Otašević: Ars superat Omnia
14. 04. 2005 - 15. 05. 2005
Galerija Slovenj Gradec

Otvoritev bo v četrtek 14. aprila ob 18. uri.
Razstava bo odprta do 15. maja 2005.

Dušan Otašević je eden najpomembnejših umetnikov 20. stoletja Srbije in prej Jugoslavije. Rodil se je leta 1940 v Beogradu, kjer še danes živi in dela.

V prvem delu razstave predstavljamo starejša dela iz šestdesetih let 20. stoletja, potem dve ločeni celoti Ilija Dimić in Tronoška Erminija in na koncu še najnovejša dela, ki zaokrožujejo Otaševićev opus saj se neposredno navezujejo na njegova zgodnejša dela, tako po tehniki izdelave, kot tudi po družbeno kritičnem pristopu.

Otašević izdeluje slike – reliefe iz vezanih plošč, iz katerih izreže posamezne dele slike, na katere pritrdi platno, ki ga nato prebarva z monohromnimi barvami. Z barvo reliefu odvzame globino in tako ustvari celoto, ki niha med skulpturo in sliko in se izmika vsaki definiciji, ki bi jo lahko določila kot kaj drugega razen za to kar je – namreč znak. Iz celote izreže nekatere manj pomembne dele, ki postanejo pomembni šele sedaj, ko jih več ni. Tehniko poznamo iz filma (Hitchckock), kjer so dogodki v offu, torej tisto česar ne vidimo, vsaj tako pomembni, kot tisti, ki jih vidimo.

Ob koncu razstave bo izšel katalog s teksti Jernej Kožarja in Ješe Denegrija in reprodukcijami Otaševičevih del.

Skip to content