Back to archive
exhibition
Jože Tisnikar, Dragiša Modrinjak: Dokumenti časa
25. 02. 2005 - 17. 04. 2005
Galerija Slovenj Gradec

Otvoritev: v petek, 25. februarja 2005, ob 18. uri, v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Slikar Jože Tisnikar (1928 – 1998), eden najbolj prepoznavnih slikarjev v Sloveniji in tujini, je še posebej zaznamoval Slovenj Gradec in Koroško galerijo likovnih umetnosti. Zbirka njegovih del je izjemno kvalitetna in kaže vsa obdobja umetnikovega ustvarjanja. Dopolnjujemo pa jo še z deli drugih (domačih in tujih) avtorjev eksistencialne in ekspresivne izraznosti. Doslej smo v zbirko – Hommage slikarju Jožetu Tisnikarju – vključili še dela kiparja Mirsada Begića ter slikarjev Zdenka Huzjana, Valentina Omana in Zorana Mušiča. Tisnikar je vseskozi zanimal tudi ustvarjalce drugih umetniških strok (film, gledališče, literatura, glasba…), bil je vir inspiracij (tako njegova dela kot tudi on sam), pogosto pa tudi »priljubljen motiv« kolegom slikarjem, kiparjem in fotografom, tako v smislu umetniških kot dokumentarnih postopkov. Velikokrat se je oboje prepletalo.

Prav to bi lahko rekli za dela fotografa Dragiša Modrinjaka, ki je Tisnikarja poznal desetletja, saj je bil tudi avtor črnobelih fotografij (Terezija Pučko barvnih) ob izdaji prve Tisnikarjeve monografije (Založba Obzorja, Maribor 1974). Naključje pa je bilo, da se je Modrinjak srečal s slikarjem tudi na retrospektivni razstavi v Koroški galeriji likovnih umetnosti leta 1998 in ga je ob tej priložnosti tudi fotografiral. Tisnikar je le nekaj dni po tem srečanju (še pred zaključkom razstave) v prometni nesreči umrl.

Pričujoča razstava, ki jo odpiramo v letu 2005, je tako več kot dokumentarni sprehod v čase Tisnikarjevih začetkov, saj nam mojstrska fotografija Dragiše Modrinjaka odpira še druge poglede na slikarja. Pravimo, da je Tisnikar slikal sebe tudi ob upodabljanju drugih. Tisnikarjevi portreti in portreti Modrinjaka so tako še posebej zanimiv dialog med slikarjem in fotografom. Ta dialog ni gostobeseden, zato pa je toliko bolj pomenljiv in odpira še druge razsežnosti življenja in minevanja. Je dokument časa…

 

Dragiša Modrinjak se je rodil leta 1935. Poklicno se je zapisal fotografiji, saj se je izšolal pri mojstru Langerholcu na Ptuju. Vseskozi se je še naprej izpopolnjeval, tako v fotografski stroki kot na drugih humanističnih področjih. Vse od leta 1958 do upokojitve je bil fotoreporter pri časopisu Večer, kasneje tudi za časopis Delo. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, pridobil je naziv mojstra fotografije in mednarodni naziv umetnika FIAP. Leta 2000 je bil imenovan za zaslužnega člana Fotokluba Maribor. Razstavljal je doma in v tujini, doslej največji pregled njegovega dela (črno-bele fotografije 1955 – 1980) je bil leta 2001 v Umetnostni galeriji v Mariboru, v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu se letos predstavlja z izborom šestdesetih del (Tisnikarjevi portreti), ki bodo v dialogu z deli slikarja Tisnikarja.

Milena Zlatar

Skip to content