Back to archive
exhibition
Izbrana dela zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti
27. 02. 2016
Galerija Slovenj Gradec

V KGLU od 27. februarja 2016  na ogled nova postavitev izbora iz stalnih zbirk KGLU s poudarkom na Bogdanu Borčiću in Jožetu Tisnikarju.

Opus Bogdana Borčića lahko v grobem razdelimo na tri ustvarjalne faze: ustvarjanje do leta 1970, ko se istočasno posveča tako grafiki kot sliki; obdobje med letoma 1970 in 1980, ko v jedkanici in akvatinti raziskuje školjko in njen prostor; ter ustvarjanje po letu 1980, ko njegovo zanimanje spet enakovredno velja grafiki in sliki, le da ta zdaj nastaja v tehniki akrila na platno. To zadnje ustvarjalno obdobje Bogdana Borčića povzema tudi zbirka njegovih del v KGLU, ki je nastala v zadnjih dvajsetih letih z odkupi in donacijami in obsega 55 slik in 11 grafik.
Slikar minljivosti in pričevalec poslednjih trenutkov človeškega bivanja, Jože Tisnikar, je ustvaril velikanski opus slik in risb. V stalni zbirki KGLU so dela iz vseh njegovih ustvarjalnih obdobij. Samosvoja dela umetnika, ki je pritegoval pozornost z nenavadno pojavo in značajem, ki jim ne najdemo primerjave v celotni zgodovini umetnosti, bodo v KGLU na ogled skupaj s predmeti iz umetnikovega življenja, ki jih prav tako hranimo v KGLU.

Na fotografiji: Bogdan Borčić, Stol – atelje, 1999, akril, platno, 200 x 180 cm

Skip to content