Back to archive
exhibition
Izbor del iz stalne zbirke Galerija Murska Sobota
18. 03. 2016 - 29. 05. 2016
Galerija Slovenj Gradec

V KGLU na ogled izbor del iz stalne zbirke Galerija Murska Sobota

Koroška galerija likovnih umetnosti je pobudnica projekta Zbirke v gibanju, ki je namenjen izmenjavi zbirk med muzeji in galerijami. V okviru tega bo v KGLU od 18. marca do 29. maja 2016 gostoval izbor iz zbirke Galerije Murska Sobota, otvoritev razstave bo 18. marca 2016 ob 18. uri. Zbirka KGLU Hommage a Tisnikar pa bo v Murski Soboti gostovala drugo leto.

Galerija Murska Sobota nima ustreznih prostorov, v katerih bi lahko našo stalno zbirko razstavili v smislu stalne postavitve. Ta prostorski manjko si prizadevamo premostiti tako, da vsaj enkrat letno razstavimo različne izbore del iz naše stalne zbirke v obliki občasne razstave in na takšen način omogočimo, da naša stalna zbirka živi in komunicira z obiskovalci. Prizadevamo si, da bi bili ti izbori karseda pestri in zgovorni. Ker nočemo in spričo obsega umetniških eksponatov niti ni nobene potrebe, da bi se pri teh izborih razstavljena dela ponavljala, poskušamo na teh izborih najti ravnotežje med najnovejšimi pridobitvami, redkeje razstavljenimi deli in deli, ki jih je nujno pogosto razstaviti.

Medtem, ko bomo v Koroški galeriji odprli razstavo Izbor del iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota, je v naši Galeriji še vedno na ogled razstava z razstava nosi naslov Dela pomurskih umetnikov iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Naša stalna zbirka se torej predstavlja v dveh mestih, v dveh galerijah in v dveh različnih konceptih. Medtem, ko so v Murski Soboti predstavljeni vsi slikarji, kiparji, grafiki in fotografi, ki so delovali ali še delujejo na področju Pomurja, bodo v slovenjegraški galeriji predstavljeni vsi segmenti naše stalne zbirke: pomurski umetniki, širše slovenski umetniki in Prešernovi nagrajenci ter tuji umetniki.
Pričujoča predstavitev v slovenjegraški galeriji, predstavlja izmenjalno razstavo, saj bomo leta 2016 v Galeriji Murski Sobota gostili razstavo izbora del iz Koroške galerije likovne umetnosti. Navzoča razstava nam tako govori o dvojem. Prvič, o našem preteklem razstavnem programu, ki ga izkazuje ravno naša stalna zbirka in drugič, o dolgoletnem in izjemno profesionalnem sodelovanju Galerije Murska Sobota s Koroško galerijo likovnih umetnosti.

Vsaka razstava izbora iz stalne zbirke katere koli galerije pa nam govori še o nečem. Govori nam o tem, da se svet ni začel z nami. Da so bili tukaj ljudje, ki so si prizadevali začeti sestavljati stalno zbirko, prav tako pa tudi ljudje, ki so nekoč v preteklosti imeli dovolj poguma in volje, da takšne galerije sploh imamo. Vsak izbor iz vsake stalne zbirke torej pomeni tudi zahvalo vsem tem ljudem.

Kustos razstave:
Dr. Robert Inhof

Na fotografiji:
Dela pomurskih umetnikoviz stalne zbirke na razstavi v Galeriji Murska Sobota

Skip to content