Back to archive
exhibition
Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša – PODPIS
24. 09. 2010 - 24. 10. 2010
Galerija Ravne

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika,  Ravne na Koroškem

Razstava bo na ogled do 24. oktobra 2010

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša - Podpis

ZADEVA:
Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša premierno predstavljajo skupinski slikarski projekt Podpis.

Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša se skupinsko prvič posvečajo vprašanju politike slikarstva. Projekt Podpis sestavlja sedemindvajset slik, ki jih je po naročilu Janš naslikal umetnik Viktor Bernik. Z debelimi akrilnimi nanosi je na vsaki izmed njih upodobljen podpis Janez Janša. Slike, ki so zložene v devet triptihov, se med seboj navidezno ločijo zgolj zaradi ročne odslikave podobe posameznega podpisa. Ko se gledalec posveti podpisu na vsakem izmed triptihov, postane jasno, da razliko ustvarjajo kombinacije lastnoročnih podpisov avtorjev projekta. Zdi se, kot da so vsak triptih zasnovali drugi avtorji. Na sedemindvajsetih slikah se srečujemo s štirimi različnimi besednimi zvezami, s štirimi različicami imen in priimkov Davide Grassi, Emil Hrvatin, Janez Janša in Žiga Kariž.

Petja Grafenauer je ob projektu Podpis v istoimenski knjigi, ki bo izšla ob razstavi, opozorila, da slikarski projekt treh Janš zastavlja vprašanja o avtorstvu, ki je v slikarstvu še danes pojmovano izrazito individualno in velja za izraz lastnoročnega dela umetnika genija. Je avtor umetnik, ki je delo ustvaril, ali umetniki, ki so delo podpisali? In kdo je podpisnik ter koliko jih je? Je Emil Hrvatin drugačen avtor od iste osebe z imenom Janeza Janše? Kolikšna je tržna in kulturna vrednost tega in onega triptiha? Sta si enaki ali se med seboj razlikujeta?

Teoretik Miško Šuvaković razstavo Podpis umešča v širši okvir projekta Janez Janša v katerem Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša nadaljujejo s prakso »raziskovanja, testiranja in reorganiziranja strukture človeškega poimenovanja. Poimenovanje in označevanje, tj. komunikacijsko in identifikacijsko posredovanje z imenom, je postalo osrednja tema njihovega umetniškega raziskovanja človeškega pogoja (conditio humana).«

Poleg direktorja Koroške galerije likovnih umetnosti Marka Košana, ki je tudi kurator razstave Podpis, bodoo razstavi in knjigi spregovorili tudi Janez Janša, Janez Janša in Žiga kariž.

Razstava Podpis v produkciji Aksiome – Zavoda za sodobne umetnosti in koprodukciji Koroške galerije likovnih umetnosti bo v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika prvič na ogled javnosti, že 27. oktobra 2010 pa si jo bo moč ogledati tudi vMednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani.

www.aksioma.org/signature

RAZSTAVA

Avtorji: Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Kurator: Marko Košan
Vsa dela je naslikal: Viktor Bernik
Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2010
Koprodukcija: Koroška galerija likovnih umetnosti
Izvršna producentka: Marcela Okretič

KNJIGA

Podpis / Signature
Format 23 x 16 cm
136 strani
Slovenščina / Angleščina

Izdala: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in Koroška galerija likovnih umetnosti
Uredili: Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Besedila: Miško Šuvaković, Petja Grafenauer
Prevodi: Veljko Njegovan, Polona Petek, Irena Sentevska
Lektoriranje: Jana Renée Wilcoxen, Nataša Simončič
Reprodukcije del: Tomo Jeseničnik
Grafično oblikovanje: studiobotas
Naklada: 600 izvodov

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Slovenj Gradec

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Skip to content