Back to archive
exhibition
JÅRG GEISMAR, Pravljice
20. 04. 2018 - 16. 06. 2018
Galerija Ravne

JÅRG GEISMAR
Pravljice

http://blog.geismar.net/

Jårg Geismar podobno kot Pino Poggi pri svojem delu uporablja različne materiale in se ne osredotoča le na eno umetniško panogo, temveč združuje slikarstvo, risbo, kiparstvo in instalacije. Na razstavi z naslovom Nepredvidljivo v Koroški galeriji likovnih umetnosti se je leta 2011 Jårg Geismar predstavil z risbami na celofanu in skulpturami iz tega istega materiala. V Galeriji Ravne pa bo postavil instalacijo »pravljice« tako, da bo galerijo prekril z zlato aluminijasto folijo.
Jårg Geismar ustvarja prostorske postavitve, v katerih z različnimi materiali zabriše meje med vsakdanom in umetnostjo. Instalacije povezuje z risbo in na stičišču obeh tehnik se pojavi nov umetniški red, ki je unikaten in lep.
Čeprav bi kdo lahko pomislil, da sta oblika in barva najbolj pomembna elementa v Geismarjevem delu, je obiskovalcu njegovih instalaciji hitro jasno, da je vsako umetnikovo početje neizogibno in da materiali, ki jih uporablja niso izbrani naključno. Izbor materialov, ki njih uporablja, je širok in nenavaden: celofan, stari čevlji, steklo, vrvi za obešanje perila, vse tja do aluminijaste folije, s katero bo prekril Galerijo Ravne in potem na njo risal s flumastri.
Razstava »pravljice« je logično nadaljevanje razstave Stojana Brezočnika »Izgubljeno srce«, čeprav je Geismarjeva risba veliko bolj abstraktna: črta je ostra in zlomljena, živi svoje življenje in je umetnik ne sili v označevanje realnih entitet. Jårg Geismar (1958, Burgsvik, Gotland, Švedska) živi in dela v Dusseldorfu.

Oglejte si video Jårg Geismar: pravljice / fairytales

 

Skip to content