Back to archive
exhibition
Trienale sodobne umetnosti na Koroškem
12. 04. 2018 - 27. 05. 2018
Galerija Slovenj Gradec

pregledna razstava sodobne vizualne umetnosti koroških ustvarjalcev

otvoritev: 12. april 2018 ob 18.00
Razstava Trienale sodobne umetnosti na Koroškem prinaša vpogled v ustvarjanje  na področju vizualne umetnosti  koroških ustvarjalcev v zadnjih treh letih.
S svojimi deli se bo predstavilo  40 sodelujočih ustvarjalcev, ki ustvarjajo v različnih vizualnih medijih.
V skladu s poslanstvom KGLU, da spremlja in raziskuje aktualno umetniško produkcijo na območju Koroške ter njeno vpetost v sodobne vizualne umetniške prakse, ter da predstavlja tudi aktualna dela  sodobnih ustvarjalcev, smo k sodelovanju na tokratni razstavi  povabili izbrane umetnike, ki živijo in ustvarjajo na Koroškem, poleg njih pa tudi tiste, ki so na tak ali drugačen način povezani s Koroško.
Na razstavi se skozi različne vizualne medije predstavljajo umetniki vseh generacij, s tematiko, ki jo tudi sicer raziskujejo in izražajo skozi svoja dela. Poleg še vedno prevladujočega slikarskega medija je v zadnjem obdobju opazen porast zanimivih fotografskih pristopov predvsem mlajših avtorjev,  ki se bodo tokrat prvič v večjem obsegu predstavili v okviru razstave koroških ustvarjalcev, poleg njih pa so na razstavi zastopani tudi kiparji, grafiki in video ustvarjalci. Aktualna razstava se za razliko od razstave izpred treh let, ki je z javnim pozivom vključila tudi umetnike iz avstrijske Koroške, ponovno osredotoča samo na ustvarjalce iz slovenskega dela Koroške, ter poleg že uveljavljenih  vključuje tudi nove avtorje, ki se bodo v KGLU predstavili prvič. Dela za razstavo smo izbrali skupaj z avtorji na podlagi ateljejskih obiskov, nekatera dela so nastala posebej za to razstavo ali pa bodo tokrat predstavljena premierno.  Raznolikost  avtorskih pristopov se odraža v pestri paleti umetniških izpovedi ter v motivni oziroma vsebinski raznovrstnosti.
Sodelujoči avtorji:
Maruša Aberšek, Franc Berhtold, Stojan Brezočnik, Kaja Brezočnik, Vid Brezočnik, Katja Felle, Gustav Gnamuš, Katja Goljat, David Herzog Leitinger, Anja Jerčič Jakob, Tomo Jeseničnik, Blanka Kefer, Jernej Kovač Myint, Benjamin Kumprej, Laura Kumprej, Stanislav Makuc, Štefan Marflak, Robert Marin, Jure Markota, Zoran Ogrinc, Andrej Praznik, Anastazija Pirnat, Uroš Potočnik, Maja Pučl, Luka Popič, Tjaša Rener, Anton Repnik, Janez Repnik, Jerneja Smolnikar, Lucija Stramec, Lorenka Stropnik, Maja Šivec, Boštjan Temniker, Aphra Tesla, Milan Unkovič, Tadej Vaukman, Aljaž Velički, Tanja Vergles, Sašo Vrabič, Uroš Zavodnik.

Kustosi razstave: Jernej Kožar, Maša Špiler, Katarina Hergold Germ

 

Skip to content