Back to archive
exhibition
Jože Suhadolnik: Auslenderji – fotografska razstava
17. 04. 2009 - 17. 05. 2009
Galerija Slovenj Gradec

Jože Suhadolnik, urednik fotografije časopisa Delo in Mateja Kotnik, novinarka Dela, sta v drugi polovici lanskega leta v Sobotni prilogi Dela in v Nedelu objavila več reportaž o tujcih na delu v Sloveniji. Njun cilj je bil predstaviti individualne življenjske zgodbe delovnih migrantov, skritih v neosebnih statistikah in podatkih, s katerimi razpolagajo različne institucije ali pa so shranjeni v fasciklih delodajalcev.

Iskala sta odgovore na vprašanja, kdo in kaj so, od kod prihajajo, kdo so njihovi najbližji, zaradi katerih so si več sto, pa tudi več tisoč kilometrov proč od svojih domov poiskali delo ter kakšno življenje živijo v Sloveniji. Z veliko vztrajnosti in nenehnega dokazovanja, da si med seboj lahko zaupajo, so počasi nastajale fotografske in novinarske zgodbe, ki sta jih avtorja najprej zabeležila na njihovih delovnih mestih in v delavskih domovih, kjer praviloma živijo. Nato sta obiskala še njihove družine v Romuniji, Bolgariji ter Bosni in Hercegovini.

Tako kot je imel bralec reportaž možnost, da se vživi v posamezne pripovedi, polne hrepenjenja in upanja, želi nanje opozoriti tudi fotografska razstava AUSLENDERJI. Jože Suhadolnik je iz serije fotografij, posnetih v času, ko so nastajale časopisne reportaže, za razstavo izbral štiriintrideset barvnih fotografij, formata 80×100. Polovica jih je opremljena s kratkimi novinarskimi zgodbami, avtorice Mateje Kotnik. Ob razstavi je izšla tudi knjiga z istoimenskim naslovom, kjer so časopisni članki objavljeni v celoti, objavljene pa so tudi vse fotografije z razstave.

Skip to content