Back to archive
exhibition
Pri Zlatem stegnu – Katja Skušek, Nataša Skušek, Mladen Stropnik
01. 01. 2009
Galerija Slovenj Gradec

Kuratorka: Maja Škerbot

Pri Zlatem stegnu je umetniški projekt, pod katerega se podpisuje trojica avtorjev: Katja in Nataša Skušek ter Mladen Stropnik. Zlasti slednja sta sicer na domačih in tujih vizualnih podijih znana po povsem avtonomnem umetniškem ustvarjanju – Stropnik je bil med drugim leta 2008 prejemnik nagrade OHO –, kot trio pa jih pod znamko Pri Zlatem stegnu sledimo od avgusta 2008, ko so v ljubljanski galeriji Kapsula prvič izvedli projekt s pomenljivim imenom ter pričeli s prespraševanji o ritualih prehranjevanja in vsega, kar je tako ali drugače povezano s hrano, ki lahko kot ena temeljnih človekovih potreb v nekem momentu in pretiranih količinah postane celo travma ali pa je pač izhodišče za estetska razmišljanja. V to smer Zlato stegno.

Čeprav je trojka inaugurirala znamko Pri Zlatem stegnu pred pičlima dvema letoma, je nujno poudariti, da so temo prehranjevanja v nekaterih njihovih skupnih delih aktualizirali že mnogo prej. Denimo, v video instalaciji z naslovom »Švedska kuhinja/Piknik«, ki je bila razstavljena prav v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec, in sicer na odmevni skupinski razstavi z naslovom Kuhinja. Statistično je tako trojica ustvarila doslej več kot deset projektov povezanih in reflektirajočih fenomen hrane, s čemer se tematsko vpisuje med vizualne umetnike tipa Daniel Spoeri, Andy Warhol, Judy Chicago, Joseph Beuys, Diether Roth, če omenimo le starejšo generacijo, ki jih je v umetniškem aktu provocirala tudi hrana.

Oba projekta, izvedena pod znamko Pri Zlatem stegnu v ljubljanski Kapsuli, sta bila v sebi zaključeni celoti in izjavi, ki sta zlasti z instalacijami, fotografskimi kolaži kuharskih akcij, dogajajočih se za štirimi stenami družine Skušek Stropnik, pa tudi s performancem, postavljala na ogled zmeraj nove izjave in pozicije. Letošnja postavitev v Kapsuli je med drugim še bolj pokazala, kako je družinska komponenta – Mladen in Nataša sta par, Katja je Natašina sestra – sila pomemben del projekta, sploh ker družina funkcionira zgledno, kakor se pač dogaja, če se vzame čas za skupne družinske kuharije in se ustvari platforma za pogovor. A ni tako tudi v umetniškem svetu? V pogovorih se hote ali ne pustimo vplivati, razvijamo in dodelujemo naše misli in poglede, se jih trudimo poenotiti ali pač ne. Prav osamosvajanje in avtonomna hoja, tudi znotraj vsakega posameznega projekta, je postala zadnji čas ključna beseda Zlatega stegna. Raznolikost pogledov trojice, ki jo zaznavamo od njihove zadnje predstavitve, kaže, kako se lahko izhodiščna tema povsem drugače dojema in interpretira oziroma izziva pač svojstvena stališča; v našem primeru pozicije in umetniške izjave. Mladen se ukvarja s požrešnostjo, Katja z odvečnimi kilogrami in Nataša z lepoto.

Zanimivost projekta je izzvala tudi vodstvo in kuratorje Koroške galerije likovnih umetnosti, kjer bo prav projekt Pri Zlatem stegnu s pregledno razstavo inauguriral nov prostor, ti. Koroško Malo galerijo – kot se spodobi: ob hrani in pijači. Kakšni pa? Pustimo se presenetiti… Prisrčno vabljeni na pregledno razstavo Katje in Nataše Skušek ter Mladena Stropnika, ki bo v petek, 20. Novembra ob 19. uri. Verjemite, razstava bo prav posebna, pa četudi ali prav zato, ker bo kot mala retrospektiva zrla v preteklost!

neodvisna kuratorka Maja Škerbot

 

Mladen Stropnik
je rojen leta 1977 v Slovenj Gradcu. Leta 2004 je zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter se izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Münchenu (prof. Klaus von Bruch). Leta 2001 je prejel Prešernovo študentsko nagrado, leta 2008 pa nagrado OHO – prestižno nagrado za mlade slovenske likovne umetnike, v okviru katere je letos bival v mednarodnih studijih kuratorskega programa ISCP v New Yorku, kjer je izvedel tudi prezentacijo svojega dela, ki je bila pospremljena s katalogom. Sodeluje z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. (galerija P74 in Kapsula, Ljubljana) in z galerijo Jaspers München ter razstavlja v številnih domačih in tujih razstaviščih – med drugim leta 2004 v Museum Man (bienale v Liverpoolu) in Muzeju sodobne umentosti v Detroitu, 2005 je bil povabljen na 12. mednarodni bienale mladih umetnikov v Neapelj, 2006 je sodeloval na skupinski razstavi Crossover v celovškem Kunstverein Kärnten, 2007 pa na skupinski razstavi Politično v galeriji Velenje, ki ga je pripravilo društvo slovneskih likovnih kritikov. Skupaj z Ano Ivanovsko je razstavljal letos v newyorški galeriji ISCP. Je tudi eden od ustanoviteljev Šole Prosti čas.

Katja Skušek
je rojena leta 1977 v Ljubljani. Je študentka na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer grafična tehnika. Leta 2004 je za delo Noseče neveste prejela prvo nagrado v slovenski kategoriji na 1. mednarodnem fotografskem tekmovanju Cantabria (portal EU). Leto kasneje je pokazala delo Video tapeta na festivalu Kunigunda v velenjskem Mladinskem centru. Kot vizualna umetnica sodeluje z drugimi umetniki, še največ s sestro Natašo Skušek ter je med drugim soavtorica projektov Nevidna grožnja (Break 2.2., Ljubljana, 2003), videa Piknik na razstavi Švedska kuhinja (KGLU Slovenj Gradec, 2004) in Škuceve tržnice (Škuc, Ljubljana, 2007). Je ena od soustanoviteljev Šole Prosti čas. Živi in dela v Ljubljani.

Nataša Skušek
je rojena leta 1967 v Ljubljani. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je uspešno zaključila tudi magistrski študij. Leta 2000 je prejela Prešernovo študentsko nagrado. Doslej je razstavljala na številnih razstavah – med drugim leta 2003 v okviru mednarodnega festivala Break 2.2 Invisible Threath v razstavnih prostorih Ljubljanskega gradu, leta 2004 na mednarodni razstavi Kuhinja v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Leta 2006 se je v centru in galeriji P74 predstavila samostojno, in sicer z razstavo MAMICA, DOJILJA, ŽENA, NEGOVALKA, v kateri je združevala fotografijo, video, objekte in zvok, s katerimi se tudi sicer veliko izraža. Letos je povabljena na mednarodni bienale umetnosti žensk Incheon v Južno Korejo. Je aktivna sodelavka Šole Prosti čas. Živi in dela v Ljubljani.

Skip to content