Back to archive
exhibition
Jože Tisnikar, Pot domov?
02. 10. 2015 - 27. 11. 2015
Galerija Ravne

Ob sedemdesetletnici konca druge svetovne vojne

Otvoritev razstave v petek, 2. oktobra ob 19. uri v Galeriji Ravne, Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem. Na ogled do 27. novembra 2015.

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in miru, ki je maja 1945 prinesel olajšanje in upanje, se oziramo tudi k pričevanjem in podobam, ki opisujejo izgubljene iluzije, travmatično bolečino ob izgubi najbližjih, begajoče tavanje razseljenih med ruševinami starega sveta … na poti domov … domov? Presunljivi prizori beguncev, ki se umikajo strahotam vojne, so najbolj presunljive in emblematične podobe 20. stoletja, a tudi na začetku novega tisočletja z nezmanjšano močjo preizkušajo občutljivost sodobnega globaliziranega sveta, v katerem je peščica onih, ki imajo vse, in velikanska večina tistih, ki imajo malo ali pa se borijo za golo preživetje. 
Tudi slikar Jože Tisnikar (1928-1998) se je kot občutljiv mladenič srečal z brezupnimi prizori bežečih premaganih vojská, ki so se ob koncu velike vojne valile skozi Mislinjsko dolino. Trupla, posejana po poljih in travnikih, tavajoči konji in voli, ki so se strgali z ojes prevrnjenih vozov, brezizhodni obup množice – vse to se zrcali na platnih, vendar ne kot moralizatorska obtožba blodnjavih nesporazumov človeške nečimrnosti in še manj kot patetični krik k poravnavi krivic. So le halucinantne podobe mladosti, vtisnjene v mentalni vzorec poudarjeno osebne izpovedi. V sferah umetniške interpretacije so pretresljivejše in zgovornejše kot brezplodno politikantsko prerekanje o »krivdi«.

 

Skip to content