Back to archive
exhibition
Mirko Bratuša. Navadni kipi
18. 09. 2003 - 28. 09. 2003
Galerija Slovenj Gradec

Mirko Bratuša je akademski kipar, rojen 1963 leta v Negovi pri Gornji Radgoni. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Dušanu Tršarju, Slavku Tihcu in Luju Vodopivcu, kjer je zaključil podpilomski študij. Študiral je v tujini – v Münchenu pri prof. Kornbustu ter v Düsseldorfu pri svetovno znanem Tonyju Craggu. Od leta 1997 je docent na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.
Vedno zanimiv, tehnično perfekcionističen kipar Mirko Bratuša je Slovenjegradčanom verjetno najbolj znan po treh javnih skulpturah – vodnjakih, ki od lanskega leta bogatijo Glavni trg v našem mestu. S triptihom Vodnjak življenja (izvir, figura in obelisk) se je z univerzalno temo minljivosti približal tradiciji in temam, ki jih je v svojih slikah pravtako razpoznavno beležil domačin Jože Tisnikar. V knjigi, katalogu “Spomeniki minljivosti”, nam avtor na zelo oseben in odkrit način podaja vpogled v ozadja svojih ustvarjalnih izhodišč, konceptov ter sodobnih kiparskih stvaritev, kjer v predgovoru Jure Mikuž zapiše:
“Vsako javno naročilo Mirka Bratuše naleti na živahtne odmeve, od povsem odklonilnih do navdušenih. To ni čudno, saj njegova dela reakcije prav izzivajo. Nikoli niso nevtralni, pasivni izdelki, ki bi lahko ljudi pustili ravnodušne in neprizadete…”

Razstava in obsežen katalog z naslovom “navadni kipi” je nastala v sodelovanju med Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec in Galerijo Murska Sobota in upam, da tudi vas ne bo pustila ravnodušnih.

S.V.

Otvoritev razstave – četrtek, 18. septembra 2003, ob 18.uri.

Skip to content