Back to archive
exhibition
Sodobna umetnost na Koroškem
12. 06. 2015 - 09. 09. 2015
Galerija Slovenj Gradec

RAZSTAVA »SODOBNA UMETNOST NA KOROŠKEM (SLO / A)«

V Koroški galeriji likovnih umetnosti  je od  12. junija do 9. septembra 2015 na ogled razstava sodobne vizualne umetnosti na Koroškem.
Razstava je rezultat  javnega natečaja, ki je bil namenjen koroškim  umetnicam in umetnikom vseh področij vizualne umetnosti, ki živijo na Koroškem v Sloveniji ali Avstriji in umetnicam in umetnikom vseh področij vizualne umetnosti, ki izvirajo iz Koroške, ter aktivno ustvarjajo na področju vizualne umetnosti.   Javni natečaj je bil objavljen konec oktobra 2014 in odziv je bil velik. Do zaključka razpisa v začetku februarja se je na natečaj prijavilo 90 ustvarjalcev, 37 iz Slovenije in 53 iz Avstrije.
Na razstavi se bodo predstavili umetniki vseh generacij.  Božidar Zrinski, gostujoči kustos in selektor natečaja, je izmed prispelih predlogov izbral 30 umetnikov in njihovih del, polovica od teh prihaja iz Slovenije in polovica iz Avstrije.  Pričakujemo, da bomo na ta način dobili zanimiv vpogled v aktualna umetniška snovanja z obeh strani meje, saj umetniki na razstavi sodelujejo s tematiko, ki jo tudi sicer raziskujejo in izražajo skozi svoja dela.
Poleg selekcionirane razstave sodobne koroške produkcije bosta potekala še dva vzporedna in povezana projekta:  »Odprti ateljeji koroških umetnikov«: nekateri sodelujoči umetniki bodo v času odprtja razstave na določen dan odprli vrata svojega ateljeja za vse obiskovalce. S tem bodo zainteresirani javnosti ponudili vpogled v njihov ustvarjalni svet. S tem se bo vzpostavilo odprto polje neposredne komunikacije med umetniki ter zainteresirano javnostjo. Datumi, ure in lokacije odprtih ateljejev bodo objavljeni v medijih. Drugi vzporedni projekt je razstava koroških umetnikov iz Slovenije,  ki so s svojim delom v različnih obdobjih 20. stoletja pustili pečat na Koroškem.  Razstavljena dela bodo iz zbirke KGLU.
Sodelujoči umetniki na razstavi Sodobna umetnost na Koroškem  iz Slovenije: Kaja Brezočnik, Stojan Brezočnik, Simon Chang, Barbara Drev, Katja Felle, Anja Jerčič, Štefan Marflak, Jure Markota, Luka Popič, Maja Pučl, Tjaša Rener, Lucija Stramec, Aphra Tesla, Aljaž Velički in Sašo Vrabič.
Sodelujoči umetniki iz Avstrije:
Barbara Ambrusch Rapp, Eva Asaad, Christina Gillinger, Julia Hohenwarter, Tomas Hoke, Franka Hopfgartner Wurzer, Michael Kos, Edgar Knoop, Renate Krammer, Eric Kressnig, Ulrich Plieschnig, Karl Vovk, Petar Waldegg in Hannes Zebedin.
Razstava, ki jo spremlja tudi katalog, je nastala v sodelovanju z združenjem Kunstverein Kärnten ( Društvo za likovno umetnost Koroške) iz Celovca in v načrtu je, da bo v letu 2016 skupna razstava umetnikov iz obeh strani meje predstavljena tudi v Celovcu.

 

Na fotografiji:

SAŠO VRABIČ A prideš, olje na platnu, 30x40cm


Zavarovalnica Triglav

Skip to content