Back to archive
exhibition
THE DAY AFTER
28. 02. 2014 - 30. 03. 2014
Galerija Slovenj Gradec

THE DAY AFTER
Štiri umetnice z avstrijske Štajerske v Koroški galeriji likovnih umetnosti

V Koroški galeriji likovnih umetnosti so v okviru avtorskega kuratorskega projekta, ki ga je pripravila umetnostna zgodovinarka Edith Risse iz avstrijskega Gradca, na ogled dela Veronike Dreier, Doris Jauk-Hinz, Beate Landen in Berenike Wasserthal-Zuccari. Renomiranim štajerskim ustvarjalkam je skupna angažirana kritičnost do družbene stvarnosti in našega odnosa do narave in okolja, pri čemer zelo neposredno izpostavljajo teme ženske identitete in izkušenj. Podoba sveta, ki se zrcali v njihovih ambientalno zasnovanih delih, ni optimistična, saj na intimni osebni ravni podčrtuje daljnosežne družbene spremembe, s katerimi se rušijo varljive idilične podobe življenja in že pridobljene vrednote. Projekt »The Day After« – Dan potem nakazuje potrebo po družbenem preobratu in nepogrešljivi specifični vlogi žensk v njem.
 Tako VERONIKA DREIER s številnimi odmevnimi projekti izpostavlja potrebo po okrepljeni prisotnosti žensk v javnem prostoru. Njen umetniški izraz z značilnimi feminističnimi poudarki je poudarjeno intermedijski, pri čemer se poslužuje po celem svetu razširjenih klišejskih medijskih podob. Tema intermedijskih instalacij DORIS JAUK-HINZ je prav tako osrediščena okrog problematiziranja družbene pozicije žensk, projekti pa so večinoma namenjeni predstavitvam v realnem oziroma javnem, a tudi virtualnem prostoru. V kombinaciji znanstvene in umetniške interpretacije, ki večinoma teče v serijah naslikanih podob, nas BEATE LANDEN sugestivno sooča z dejstvom, da se je človek preveč oddaljil od svojih korenin in narave, zato je neposredno soočen s katastrofo. Tudi na slikah in v prostorskih postavitvah BERENIKE WASSERTHAL-ZUCCARI je v ospredju ženska, največkrat v teatralično karikiranih avtoportretih, ki pa niso pretirano resnobni, temveč so v igri čustev dramatično zaostreni do nadrealnega pogleda na svet, v katerem se vzpostavljajo kot brezčasne podobe nove, osvobojene slikovne resničnosti.
 Gostujoče  umetnice, ki jih štejemo med najpomembnejše umetniške osebnosti na avstrijskem Štajerskem, se s skupnim projektom prvič predstavljajo koroški publiki v Sloveniji. Večina del je bila izvirno zamišljena za postavitev v javnem prostoru, v slovenjgraški galeriji pa so v zanimivem medsebojnem dialogu, ki spodbuja  k razmišljanju, prvič soočena v muzejskem ambientu. »The Day After« je zanimiv razstavni projekt mednarodne čezmejne kulturne izmenjave, v okviru katere so lansko leto v Feldbachu blizu Gradca na avstrijskem Štajerskem skupaj razstavljali  trije koroški umetniki: Peter Hergold, Zoran Ogrinc in Luka Popič.

VERONIKA DREIER Rojena v Kainachu (Zahodna Štajerska, Avstrija), živi in dela v Gradcu. Diplomirala na na Visoki šoli za umetnost in dizajn HTBLVA v Gradcu. Eno leto je študirala scenografijo na Visoki šoli za glasbo v Gradcu. S projektom »Superfrau« je izoblikovala ustvarjalno rdečo nit ženske scene v Gradcu.

DORIS JAUK – HINZ Rojena v Frohnleitnu, odraščala v Kapfenbergu (Zgornja Štajerska, Avstrija), živi in dela v Gradcu.  Študirala na Akademiji za uporabno umetnost na Dunaju. Medijska umetnica, številni projekti v javnem prostoru v Avstriji in drugih državah.

BEATE LANDEN Rojena v Ludwigshafnu v Nemčiji, živi in dela v Gradcu. Najprej študirala molekularno biologijo, nato se je posvetila umetnosti. Kot asistentka je delala v atlejeju Arnulfa Rainerja, študirala na Umetniški akademiji v Bad Reichenhallu pri Lüpertzu, Nitschu inTomschiczeku.

BERENIKE WASSERTHAL-ZUCCARI Rojena v Gradcu, kjer živi in dela. Slikarstvo in kulturni management je študirala na Dunaju ter scenografijo in kostumografijo v Gradcu. Trenutno pripravlja doktorat na Umetnostnozgodovinskem inštitutu graške univerze. 

Skip to content