Back to archive
exhibition
“Very private”
19. 11. 1999 - 05. 12. 1999
Galerija Slovenj Gradec

Sodelujoči umetniki: Absalon, Eija Liisa Ahtila, Elke Krystufek, Marta Roessler, Nataša Prosenc, Pipilotti Rist, Mirjana Rukavina, Gillian Wearing.

Razstava »very privat…« ima morda paradoksalen naslov, saj umetnost danes že dolgo po razgaljanju privatnega ne more konkurirati radikalnosti razgaljanja privatnega skozi množične medije. Provokativnost in škandaloznost v umetniškem sistemu v odnosu do privatnega torej v 90-ih ni dovolj za »opozarjanje« na tovrstno problematiko. Umetnost, ki problematizira človeško intimo/privatnost mora biti torej intimnejša od »javne intime/privatnosti« množičnih medijev, da bi v tem kontekstu sploh opozorila nase. Obenem pa je pri tem neizogibno, da reflektira sam odnos družbe do javno intimnega/privatnega« (množičnih medijev), da ozavešča proces prehajanja intimnega in privatnega v »javno privatnost«.
Razstava »very privat…« prezentira pozicije sedmih umetnikov, ki tematizirajo opisano problematiko intimnega/privatnega v tem iztekajočem se desetletju skozi medij videa / video projekcije oziroma video instalacije.

Skip to content