Nazaj na arhiv
razstava
UMETNOST ZAVZEMA ULICE
16. 09. 2017
Galerija Slovenj Gradec


Umetniške rezidence
>> 11.–16. 9. 2017

Odprtje razstave Umetnost zavzema ulice z javnim vodstvom
>> 16. 9. ob 17.00 (Zbirno mesto Glavni trg)

Kontekst rezidenc se navezuje na naziv Mesta glasnika miru OZN, ki ga je Slovenj Gradec pridobil leta 1989 v veliki meri tudi zaradi razstav in aktivnosti, ki so potekale v okviru umetnostnega pavilijona, danes Koroške galerije likovnih umetnosti. Muzej je bil ustanovljen leta 1957, posebno mesto tako v slovenskem kot tudi tujem kulturnem polju pa je institucija pridobila z organizacijo mednarodnih razstav, ki so promovirale mir, solidarnost in razumevanje v 60., 70. in 80. letih. Danes je potrebno pogledati na preteklost v zgodovinskem kontekstu, upoštevajoč tedanjo politično situacijo in usmeritev k skupni državi Jugoslaviji ter njeno pomembno vlogo znotraj gibanja neuvrščenih. Kljub temu pa nas ta preteklost tudi danes opozarja na pomen umetnosti in njena sporočila, ki izpostavljajo vsebine in teme, ki so včasih v splošnem družbenem diskurzu izgubljene ali prezrte. Umetnost zavzema ulice je naslov umetniške rezidence, v okviru katere bo pet umetnikov iz petih različnih držav v tednu med 11. in 16. septembrom zasnovalo in izvedlo dela v javnem prostoru, ki tematizirajo aktualne geopolitične in družbene procese, povezane z migracijami. V svojih delih bodo vabljeni umetniki izpostavljali vprašanja na teme, kot so humanost, mir, vojna, ter hkrati preizpraševali vlogo posameznika in odgovornosti posameznika do sočloveka. Umetniške rezidence Umetnost zavzema ulice potekajo v okviru projekta Moje mesto tvoje mesto, v katerem Slovenj Gradec sodeluje s partnerskima mestoma Hauzenberg in Vöcklabruck, izvaja pa ga Koroška galerija likovnih umetnosti v sodelovanju z Javnim zavodom Spotur in Mestno občino Slovenj Gradec. Projekt je podprt s strani programa Evropa za državljane – Pobratena mesta.

Sodelujoči umetniki

Lana Čmajčanin (1983, Bosna in Hercegovina)
Diplomirala je leta 2007 na likovni akademiji, na oddelku za kiparstvo univerze v Sarajevu. Trenutno je vpisana na doktorski študij na akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Njena dela obsegajo prostorske in zvočne instalacije ter performanse. Svojo umetniško prakso pogosto povezuje z določenim prostorom ali političnim okvirjem, v širšem kontekstu pa v svoja dela vključuje tudi teme, povezane z ženskimi vprašanji in telesom.

Stella Felder (1954, Avstrija)
Odraščala je v Attnagu in Vöcklabrucku ter končala študij na pedagoški akademiji v Linzu. Je članica različnih umetniških združenj in društev, med njimi Attergau Color Circle, Hausruckviertler Kunstkreis and Academie des Arts Europeen. Ukvarja se predvsem s slikarstvom.

Clemens Hutter (1985, Nemčija)
Na Nurenberški akademiji za likovno umetnost je študiral kipartsvo in slikarstvo. Od leta 2014 je tudi član združenja Berufsverband Bildender Künstler Niederbayern. Večinoma se ukvarja z jeklom in raziskuje možnosti materiala.

Artur Magrot (1985, Republika Češka)
Obiskoval je srednjo šolo za umetnost in oblikovanje Sv. Agnes v Češkem Krumlovu, kjer se je posvečal predvsem kamnitim skulpturam in fotografiji. Od leta 2014 obiskuje akademijo za likovno umetnost v Pragi, oddelek za intermedijsko umetnost. Je ustanovitelj eksperimentalnega uličnega projekta Ukradená galerie (Ukradena galerija), osredotoča se na prostorsko specifične akcije in intervencije v javnem prostoru.

Jure Markota (1985, Slovenija)
Leta 2011 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, vmes pa je študiral še na Fakulteti za arhitekturo. Dela na različnih umetniških poljih, blizu so mu prostorsko specifične postavitve, v katerih tematizira aktualne družbene pojave.

logo_europa_za_dravljane

Dodatno gradivo