Back to archive
exhibition
Andrej Grošelj, Iz umetnikovega ateljeja
30. 06. 2015 - 25. 09. 2015
Galerija Ravne

 

ANDREJ GROŠELJ
IZ UMETNIKOVEGA ATELJEJA
Retrospektivna razstava
Otvoritev: v torek, 30. junija 2015, ob 19. uri 
30. junij do 25. september 2015

V Galeriji Ravne bo do 25. septembra na ogled celoten opus koroškega kiparja Andreja Grošlja, kot se je ohranil v njegovem ateljeju, po umetnikovi smrti leta 2011. Na ogled bodo dela, ki jih je ustvaril kmalu po vrnitvi iz Ljubljane, kjer je leta 1972 diplomiral pri prof. Slavku Tihcu na Akademiji za likovno umetnost in prejel študentsko Prešernovo nagrado, kot tudi ves preostali opus, vključno z znanimi motivi »Semen« in »Ptic«, ki jih je ustvarjal zadnji dve desetletji svojega življenja.

Andrej Grošelj je v svoji začetkih slogovno sledil načelom modernizma dvajsetega stoletja, kasneje pa se je na tej osnovi soočil z bogato rezbarsko tradicijo tega prostora, kar pomembnost njegovega dela za naše okolje nikakor ne zmanjšuje.

Ob tej priložnosti bomo v dogovoru z družino Grošelj preuredili kiparjev atelje v družinski hiši v Dobji vasi v spominsko sobo, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali. Na ta način bomo glavnino del koroškega kiparja ohranili in situ in ljubiteljem umetnosti prikazali ustvarjalno energijo in način življenja in dela Andreja Grošlja. Stalna muzejska postavitev, s katero želimo ohraniti njegov atelje v kar se da v avtentičnem stanju, bo v veliki meri dopolnila lokalno kulturno  ponudbo.

 

Skip to content