Back to archive
exhibition
Jårg Gaismar: Nepredvidljivo
15. 03. 2011 - 17. 04. 2011
Galerija Slovenj Gradec

Jårg Geismar se je rodil na Švedskem leta 1958, kjer je do svojega šestega leta živel v Burgsviku na baltskem otoku Gotland, nato se je z družino preselil nazaj v Nemčijo. Med leti 1980 do 1986 je študiral na Akademiji za umetnost v Düsseldorfu. Čeprav Joseph Beuys takrat tam ni več poučeval, je bilo njegov vpliv še vedno čutiti. Za Geismarjev razvoj je bilo pomembno, da je prišel v stik s fluxusom tudi na New School for Social Research v New Yorku. Jårg Gaismar živi in dela v Düsseldorfu, kamor se je vrnil po nekaj letih bivanja na Japonskem. Dežela vzhajajočega sonca je v mnogo čem zaznamovala njegovo ustvarjanje.

Geismarjevo področje zanimanja zadnjega desetletja lahko v grobem razdelimo na tri segmente – prehranjevanje (umetnost in prehrana), gibanje (hoja, podzemna železnica, avto) in risbe na celofan. Snemanje z video kamero ostaja temeljni ustvarjalni proces, prav tako risbe na celofan, razvoj kateremu lahko sledimo preko razstav v Pragi “Everybody Alone” ITCA Trienale Praga, “With Love From …” v Gallery HAM, Nagoya/Japonska obe leta 2008 in “Nothing Fits, Everything Goes” leta 2007 v Jiri Svestka Gallery, Praga.

Jarg Geismar ni tradicionalen slikar in ni zgolj video umetnik. Čeprav je v ozadju njegovega dela vselej risba, vendar ne risba na papir, kot bi pričakovali. Za podlago uporablja celofan in pisalo, orodje, s katerim riše, ni svinčnik ali tuš, ampak dermatograf in barve za steklo. Celofan je tanka transparentna snov, ki jo pridobijo iz regenerirane celuloze in je popolnoma razgradljiv. Pred nami so prozorne risbe, katere poleg črt uporabljajo tudi ozadje, ki preseva skozi njih.

Pri Geismarjevem delu je mogoče najbolj vznemirljivo to, s kakšno lahkoto se giblje po pokrajini likovne umetnosti in s kakšno brezbrižnostjo šteje korake in jemlje iz rezervoarja podob in rekvizitov. In tudi, ko kamera vztraja v enem kadru daleč predolgo, gledalcu ne postane dolgčas, kajti njegov čas je zapolnjen z kakofonijo šumov in gibanjem v kadru. V Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec se bo Jarg Geismar predstavil z instalacijo »Nepredvidljivo«. Razstavo z naslovom »Nepredvidljivo« sestavljajo risbe na celofan in video projekcije.

Skip to content