Back to archive
exhibition
LOJZE SPACAL: MATRICA – GRAFIKA – SLIKA
18. 10. 2013 - 15. 01. 2014
Galerija Slovenj Gradec

LOJZE SPACAL: Matrica – grafika – slika

Slikar in grafik Lojze Spacal (1907−2000) je eden izmed največjih mojstrov visokega modernizma v likovni umetnosti na Slovenskem. Z duhovnim in s formalnim izhodiščem v žlahtni starosvetnosti ambientov slovenskega Krasa, ki je njegov večni ustvarjalni navdih, je ustvaril velikanski opus del v različnih likovnih tehnikah in načinih, s katerimi vseskozi pripoveduje eno zgodbo, ki je množena, členjena in razlomljena na vizualne okruške z lastno resonanco in glasom v živahnem žuborenju nepreglednega toka podob. Polje Spacalovega podobotvorja se žlahtno poglablja,ko položimo sliko na sliko, ko jo odtisnjeno na papir uzremo še na površini slikarskega platna ali v zrcalni negativni podobi obdelane lesorezne matrice, v monumentalni izvedbi fasetno zarezanega mozaika ali pogreznjeno v žametasto teksturo tapiserije.
Po obsežni retrospektivni razstavi ob stoletnici rojstva leta 2007 v Moderni galeriji in Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani je tokratna razstava posvečena predvsem zelo izvirni Spacalovi »pogruntavščini«, s katero je odslužene lesorezne grafične matrice predelal v slike.

V projektu sodelujejo Galerija Prešernovih nagrajencev iz Kranja, ki hrani zajetno zbirko Spacalovih
del, Galerija Murska Sobota, galerija na ljubljanskem gradu in Koroška galerija likovnih umetnosti. Vsaka izmed štirih razstav je ob skupnem katalogu posebna in drugačna, nastala pa je ob pomoči umetnikovega vnuka Martina Spacala, ki je varuh dedove zapuščine. V slovenjgraško
postavitev v Koroški galeriji likovnih umetnosti smo ob grafikah, slikah in obdelanih matricah vključili
še tapiserije, mozaike, originalne osnutke za plakate in Spacalove avtorske fotografije, s čimer smo podčrtali mojstrov značilni način lahkotnega prehajanja med različnimi likovnimi izraznimi mediji.

Skip to content