D. R. M. K.

Spodnja Mežiška dolina, 1995–1998
  • Tromatism. Kulturni dom Kotlje, 20. 1. 1995. Foto: Ibržnik, avtor neznan

  • I Mericani. Ravne na Koroškem, 1995. Foto: Breda Havle

  • I Mericani. Ravne na Koroškem, 1995. Foto: Breda Havle

  • I Mericani. Ravne na Koroškem, 1995. Foto: Breda Havle

  • I Mericani. Ravne na Koroškem, 1995. Foto: Breda Havle

O društvu

Društvo za razvoj mladinske kulture Prevalje, na kratko D. M. R. K., konec leta 1994 ustanovi skupina mladih iz spodnje Mežiške doline, ki takrat študira v Ljubljani in Mariboru in bi rada underground kulturo, s katero prihaja v stik v mestu, pripeljala na Koroško. V ta namen se poveže z Markom Brecljem iz Zveze plemenskih skupnosti in vračev in leta 1995 v sodelovanju z njim organizira pet tovrstnih koncertov v Kotljah in na Ravnah, o katerih februarja 1996 poroča prva številka študentskega časopisa Ibržnik. Društvo kljub prvotnemu zagonu z aktivnostmi ne nadaljuje. Iz registra poslovnih subjektov je izbrisano januarja 1998.


Trivia

⋅ Serija petih koncertov v organizaciji D. M. R. K. se začne 20. 1. 1995 v Kulturnem domu Kotlje z nastopom kantavtorja Marka Breclja, ki s seboj pripelje francoski anarho pank kolektiv Tromatism – eno najbolj nenavadnih druščin, kar jih je kdaj nastopilo na Koroškem. Družbeno angažirana skupina se takrat mudi na daljši turneji po Sloveniji, v sklopu katere med drugim igra za pregnance v zbirnih centrih. Podobno kot drugod, tudi v nabito polni dvorani v Kotljah izvede bučen spektakel, ki ga prisotni pomnijo še po mnogih letih. Nastopajoči s porisanimi obrazi se (na pol) goli obešajo po vrveh, napeljanih nad odrom, bruhajo ogenj in se polivajo z vodo. Občinstvo odprtih ust spremlja dogajanje, podprto z ostrim pankom, medtem ko se jim med nogami podijo psi. Tla so prekrita z blatom in dvorana je videti, kot da je sodni dan. Vse skupaj naj bi se po pričevanju enega od organizatorjev končalo s prihodom policije.


Koncerti

⋅ Marko Brecelj (Slovenija), Tromatism (Francija), Kulturni dom Kotlje, januar 1995
⋅ Dicky B. Hardy (Slovenija), Hic et Nunc (Slovenija), Kulturni dom Kotlje, maj 1995
⋅ Porci Comodi (Italija) in Mamojebac (Hrvaška), Mladinski dom Strojnska reka, datum ni znan
⋅ The Spoons (Hrvaška), Kulturni dom Kotlje, 1. julij 1995
⋅ I mericani (Švica), Letni bazen Ravne (ob Suhi), 15. julij 1995

 

File attachments

  1. Članek: Budilka je pripravljena, Novi tednik, št. 3, leto 50, 19. 1. 1995. Avtor: Aleš Jošt - Material is available in KGLU.
  2. Članek: Rock'n'roll na Koroškem, Ibržnik, februar 1996. Avtorica: Bubamara
Skip to content