Ex animo/Blažev žegen

Slovenj Gradec, 1996–do danes
  • Duo Blaž in Valentina. Kulturni dom Slovenj Gradec, 20. 6. 1996. Foto: iz arhiva Blaža Prapotnika, avtor neznan

  • Srečanje mladih pesnikov in pisateljev, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, maj 1998. Foto: iz arhiva Blaža Prapotnika, avtor neznan

  • Ex animo, literarni Večer ob treski, Mežica, 16. 7. 1999. Foto: iz arhiva Blaža Prapotnika, avtor neznan

Zasedba

Valentina Prapotnik – klavir, vokal, flavta
Blaž Prapotnik – bas kitara, besede, vokal
Tomaž Smolčnik – bobni, tolkala


O skupini

Zasedba Ex animo se razvije iz skupnega ustvarjanja Blaža in Valentine Prapotnik. Kot sporoča s svojim imenom, je moto njenega delovanja »iz srca« pa tudi »nalašč, namenoma«.

Z uglasbljenjem svoje poezije, deloma iz zbirk Strgane strune, Pegaz prebija zvočni zid in V redu kaos, se dvojec oddalji od Blaževe rockerske preteklosti (Ilex, Pegazz) in se preko forme recitala približa šansonu (»avtopoetičnipopjazzbluesconfusion«).

Slog glasbe in poudarek na besedilih sta tudi razlog, da duo pogosto nastopa na prizoriščih, ki omogočajo intimnejšo atmosfero. Poleg samostojnih koncertov dvojec igra na otvoritvah razstav, literarnih večerih in modnih revijah. Povabijo ga na avstrijsko Koroško in v Bratislavo, na domačem terenu pa koncertira v Slovenj Gradcu, Mežici, na Ravnah na Koroškem, v Slovenskih Konjicah, Novem mestu, Ljubljani …

Leta 2001 duo z bobnarjem Danilom Karlinom (prej Ilex) in basistom Borutom Šmonom (Abadon) posname in v samozaložbi izda mini album Ekslibris s skladbami Naj govorijo, Prav ničesar, Slaba vest in Svet se vrti. Istega leta tudi nekajkrat nastopi v razširjeni zasedbi kot kvartet (Glasbeni večeri Rotenturn, Blesk odseva – predstavitev revije Odsevanja, modna revija Stanke Blatnik).

Po letu 2002 Ex animo intenzivneje nadaljuje delo z novim bobnarjem Tomažem Smolčnikom. Trio med drugim gostuje na več festivalih (Turistični teden v Črni na Koroškem, Maskafest, Štukfest, Sokličevi dnevi, Herbersteinska srečanja slovenskih pisateljev v Velenju, Koroško kulturno poletje …). 

Po Pesniški olimpijadi v KMKC Kompleks na Ravnah leta 2008, kjer Blaž nastopi v ad hoc zasedbi Blažev žegen (s Samom Šalomonom in Petrom Jerajem), sklene Ex animo prevzeti omenjeno ime, ki se sicer prvič pojavi kot naslov Blaževe zbirke songov iz leta 2005. Trio Blažev žegen enkrat bolj drugič manj zagnano ustvarja in nastopa vse do danes.


Diskografija

⋅ Ex animo – Ekslibris
Samozaložba, 2001

Posneto v studiu Melopoja, 2001
Tonski mojster: Boštjan Podlesnik
Producent: Boštjan Podlesnik
Oblikovanje: Blaž Prapotnik

Zasedba:
Valentina Prapotnik – klavir, glas (glasba, aranžmaji, poezija)
Blaž Prapotnik – kitara, glas (poezija, glasba)
Danilo Karlin – bobni
Borut Šmon – bas kitara


Dokumentacija

Renata Picej, Ozvočena poezija, Klub korošcev Ljubljana, 1. 1. 2001

 

 

 

Video

  1. Koncert: Ex animo, Kulturni dom Slovenjske Konjice, 1998 - Material is available in KGLU.
Skip to content