Pegazz

Slovenj Gradec, 1992–1994 akustični rock
  • Pegazz: Tomaž Keber, Sandi Krebl, Blaž Prapotnik in gost Uroš Knez. Kulturni dom Slovenj Gradec, 1993. Foto: Tina Hauser

  • Pegazz, Kulturni dom Slovenj Gradec, 17. 2. 1993. Foto: Tina Hauser

  • Sandi Krebl in Blaž Prapotnik. Kulturni dom Slovenj Gradec, 1993. Foto Tina Hauser

  • Blaž Prapotnik. Kulturni dom Slovenj Gradec, 17. 2. 1993. Foto: Tina Hauser

  • Kulturni dom Slovenj Gradec, 17. 2. 1993. Foto: Tina Hauser

  • Kulturni dom Slovenj Gradec, 1993. Foto: Tina Hauser

  • Kulturni dom Slovenj Gradec, 1993. Foto: Tina Hauser

Zasedba

Sandi Krebl – akustična kitara in vokal
Blaž Prapotnik – bas kitara, orglice
Tomaž Keber – električna kitara


O skupini

Zasedbo Pegazz kot duo ustanovita kitarist Sandi Krebl in nekdanji basist zasedbe Ilex Blaž Prapotnik, potem ko se nekega dne po naključju srečata pred tedanjim barom Colatio v Slovenj Gradcu (današnji Špajz) in komentirata prireditev Prerez alter scene, ki je bila v tem prostoru nekaj dni prej. Sandi ima že tedaj narejenih nekaj svojih komadov, enako Blaž, ki piše besedila in ima po odhodu iz Ilexov čas, da se angažira v novi skupini.

Dvojec svojo akustično glasbo med drugim predstavi v Koroškem pokrajinskem muzeju, Sokličevem muzeju, Galeriji likovnih umetnosti (danes KGLU), na otvoritvi likovne razstave v Rogaški Slatini, na Dnevih mladih in kulture v Velenju, samostojno v Žalcu ter v lokalih v Mislinji in Črni na Koroškem.

V duo nato povabita Tomaža Kebra, ki z električno kitaro pripomore k polnejšemu zvoku skladb. Na koncertu v Kulturnem domu Slovenj Gradec februarja 1993, kjer se predstavijo pomembnejše koroške skupine tistega časa, pa se zasedba iz istega razloga še poveča. Za ta večer se ji pridružita Danilo Karlin (Ilex) na kongah in Uroš Knez na klarinetu (skladba Moj kamen), oba tudi izmenjaje se za bobni.

Pegazz svoje edine posnetke naredi v starem studiu Radia Alfa na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu: tonski tehnik Miran Vavče in aranžer Dušan Prosen, nekdanji klaviaturist Četrte dimenzije. Skladbi Sončna nedelja in Moj kamen se tisti čas večkrat zavrtita na valovih lokalnih radijskih postaj.

Po dveh letih duo spontano neha delovati.


Trivia

⋅ Krilati konj iz grške mitologije, po katerem dobi skupina ime, se pri Blažu Prapotniku prvič pojavi v naslovu pesniške zbirke Pegaz prebija zvočni zid. Dva Z-ja v imenu benda pa imata opraviti z glasbenimi asociacijami (ZZ top, jaZZ ipd.).


Diskografija

⋅ Pegazz – “Sončna nedelja” in “Moj kamen”
Neizdana posnetka, trak
Posneto v studiu Radia Alfa v Slovenj Gradcu leta 1994

 

 

 

 

 

 

Skip to content